Şule Çet Komisyonu: Kadın adaletini gösterelim
Şule Çet’in ölümüyle ilgili kamuoyu oluşturmak için kurulan komisyonun toplantısında şu mesaj verildi: "Eğer mahkemeler adaleti sağlamıyorsa kadın adaletini bunlara gösterelim. Şule’nin mahkemesi 15 Mayıs'ta ve biz biliyoruz ki bu mahkemeye Adalet Komisyonlarının kitlesel katılımı yargı sürecini tamamen değiştirecektir. "
İZMİR - Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet’in ölümüyle ilgili kamuoyu oluşturmak için kurulan Şule Çet İçin Adalet Komisyonu, İzmir’de Tepekule Kongre Merkezi’nde toplandı. Komisyon adına ortak açıklamayı Melisa Demir okudu.
Duruşmada sanıkların değil adeta Şule’nin ‘yargılandığına’ dikkat çeken Melisa Demir ‘’Bizi bugün bir araya getiren Şule Çet ve diğer katledilen kadınlar için adalet arayışımızdır. Şule Çet'in katledilmesi ve mahkeme tarafından yapılan adaletsizlik bize şuan ki yargının tamamıyla erkeği koruduğunu gösterdi’’ dedi.
'KATİL AKLANMAYA ÇALIŞILIYOR'
Şule "o saatte orada ne işi vardı?" , "kızlık zarı bozuktu" gibi çeşitli söylemlerle katilin aklanmaya çalışıldığını ifade eden Demir, şöyle devam etti: ‘’Bu adaletsizliğe karşı bir şeyler yapma isteği, adalet istiyoruz talebini yükseltme ihtiyacı her birimizin içinde uyandı. Bu amaçla adalet isteği ile bugün bir aradayız. Sosyal medyadan başlattığımız Adalet Komisyonları kayıt başvurusuna Türkiye'nin her yerinden ses verildi. Bu adaletsizlik karşısında kadın adaletini sokakta, kampüste, hayatın her yerinde sağlayabileceğimiz şuan somut önümüzde duruyor. Bizlerin bu adaletsizliğe karşı bir araya gelmesi, bir gücü açığa çıkarıyor. Eğer mahkemeler adaleti sağlamıyorsa kadın adaletini bunlara gösterelim. Şule’nin mahkemesi 15 Mayıs'ta ve biz biliyoruz ki bu mahkemeye Adalet Komisyonlarının kitlesel katılımı mahkeme sürecini tamamen değiştirecektir. Bizim o gün Ankara'da mahkeme önünde, sokaklarda Şule Çet için Adalet çığlığımız, dalga dalga büyüyerek, Şule'ye ulaşacaktır."
Konuşmanın ardından Şule Çet Için Adalet Komisyonları Sonuç Bildirgesi okundu.
ÖZ SAVUNMA ATÖLYELERİ
Komisyon adına sonuç bildirgesini okuyan Alev Özkiraz, ‘’28 Mayıs’ı 29 Mayıs’a bağlayan gece hepimizi bir araya getirecek bir sıra arkadaşımızı, bir dostumuzu, o güzel gülüşlü Şule’mizi aramızdan aldılar. Daha acı olansa sonrasında başlayan dava sürecinde arka arkaya gelişen hukuksuzluklar’’ dedi.
Şule Çet için adalet istemenin tüm kadınlar için adalet istemek anlamına geldiğini dile getiren Özkiraz, şöyle konuştu: "Bu nedenle adaleti arayan her kadının sesine ses olacağız. Yaşadığımız her yerde erkek şiddetini farklı biçimlerde deneyimliyoruz. İş yerinde mobbing, evde yasaklar, kampüste taciz, sokakta tecavüz, medyada aşağılanma gibi örnekleri artırabiliriz. Bu nedenle yaşamlarımızı savunacak biçimde kendimizi ve değebildiğimiz tüm kadınları çok yönlü geliştireceğiz. Hukukçu arkadaşlarımız ile oluşturduğumuz Kadın Adaleti Hukuk Komisyonu haklarımız konusunda bilgilendirici çalışmalar yapmanın yanı sıra dava takiplerinde de bulunacak. Psikolog arkadaşlarımızın oluşturduğu Kadın Adaleti Psikolog Komisyonu çeşitli biçimlerde erkek şiddetine maruz kalan kadınlara psikolojik destek sunacak. Ayrıca öz savunma atölyeleri ile bir saldırıya karşı kendimizi savunmayı öğreneceğiz."
ŞULE’NİN RESMİYLE DOLAŞACAKLAR
15 Mayıs’a gidene kadar bakılan her yerde Şule’nin görünmesini sağlayacaklarını da söyleyen Alev Özkiraz, "Şule’nin resmiyle dolaşan kadınlar sokaklarda olacak. Okurlarımızda, kampüslerde, kent meydanlarında Kadın Adaleti Kürsüleri kurarak 15 Mayıs’a kadar Şule’nin, katledilen, adaletsizliğe uğrayan kadınların sesini her yerde duyuracağız’’ dedi.