Süleymaniye Sıra Dükkanlar'da tasarım, müzik ve eğlence ile buluştu

İBB İstanbul Tasarım Müzesi olarak yeniden işlevlendirilen Süleymaniye Sıra Dükkanlar, hafta sonu tasarım, sanat, müzik ve eğlenceyi buluşturan bir festivale ev sahipliği yaptı.

Abone ol

DUVAR - Restorasyonun ardından İBB İstanbul Tasarım Müzesi olarak yeniden işlevlendirilen ve İstanbulluların ziyaretine açılan Süleymaniye Sıra Dükkanlar, 6-7 Temmuz’da her yaştan İstanbulluyu tasarım, sanat, müzik ve eğlenceyle buluşturan bir festivale ev sahipliği yaptı.

Süleymaniye Sıra Dükkanlar Tasarım Müzesi Festivali’nde İstanbullular, vitray, tasarım, seramik, kil gibi çeşitli atölyelerinde tasarımın farklı yönleriyle tanışırken sokak müzisyenlerinin performansları ve plak dinletileriyle de eğlendiler. Festivalde, çocuklar için Süleymaniye Hafıza Turu da düzenlendi.

2023'TE RESTORE EDİLDİ

UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen dört bölgeden biri olan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle dönemin baş mimarı Sinan tarafından 1550-57 yılları arasında inşa edildi. Merkezinde cami bulunan külliye medreseler, sıbyan mektebi, imaret, dârüşşifâ, hamam, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, Hürrem Sultan Türbesi ile Mimar Sinan Türbesi gibi yapıların barındırıyor. Süleymaniye Külliyesi’nin ayrılmaz bir parçası olan Sıra Dükkanlar, Süleymaniye Camii’nin doğu tarafındaki avlu duvarı ile Dârülhadis Medresesi’nin altında, Mimar Sinan Caddesi üzerinde bir sıra halinde yer alıyor. İşlevlerine ve üretilen ürünlere göre adlandırılan bu dükkânlar; dökmeci esnafının bölgedeki yoğunluğundan ötürü “Dökmeciler Çarşısı” olarak da bilinmekte. Rabi ve Salis Medreselerine bakan kısımda 35, Dârülhadis Medresesi altında ise 18 dükkân olmak üzere toplam 53 dükkan asırlar boyunca üretimleriyle İstanbul’a hizmet verdi. 1950 yılındaki onarımlar sonucu özgün iç mekan kurgusunu kaybeden, son yıllarda ise kendi haline terk edilen Sıra Dükkanlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2023 yılında tamamlanan restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla İBB İstanbul Tasarım Müzesi olarak dönüştürüldü.