Sülüklüçeşme’de gecikmiş ÇED: Ağaçlara çoktan zarar verildi

Ayvalık Tabiat Derneği, Balıkesir Valiliği’nin Sülüklüçeşme mevkiinde jeotermal kaynak arama faaliyeti için verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açtığı davayı kazandı. Avukat Filiz Sonsuz ise, “Şirket, açtıkları sondajlarla zeytin ağaçlarına çoktan zarar verdi” dedi.

Abone ol

DUVAR - Karaömeroğluları Petrol ve Doğalgaz Sanayi A.Ş tarafından Sülüklüçeşme Mevkiinde, zeytinliklerle kaplı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi Koruma Alanı olan bölgede yapılmak istenen jeotermal kaynak arama projesi için Balıkesir Valiliği Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti. Bu karara tepki gösteren yöre halk adına Ayvalık Tabiat Derneği, dava açarak yürütmenin durdurulmasını ve iptalini istedi. Yürütmeyi durdurma kararının verilmemesi nedeniyle etrafında hiçbir önlem alınmadan bırakılan ve içinde kimyasal atıkların olduğu sondaj çukurları uzun süredir tehlike saçarken davayı gönüllü olarak Avukat Filiz Sonsuz, “Şirket, açtıkları sondajlarla zeytin ağaçlarına çoktan zarar verdi” dedi.

‘ZEYTİNİ YİYEN BİLE TEHLİKEDE’

Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına sunulan bilirkişi raporunda, davaya konu jeotermal kaynak arama projesi için DSİ, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nden uygun görüşünün alınmadığı belirtilerek, zeytin ağaçları arasında açılan iki adet sondaj kuyusunun ve sondaj çamur havuzunun kapatılmadığı, çevreye etki açısından yeterli önlem alınmadığı vurgulandı.

Yapılması planlanan projenin çevre açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin ifade edildiği raporda, ayrıca halen açık olan çamur havuzlarına herhangi bir canlının düşmesi sonucunda yaralanma ve ölüm riskinin olmasının göz ardı edildiği kaydedildi. Raporda projenin Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) sürecine dâhil edilmesi gerektiği iddiaları desteklenerek, hayvana, doğaya, insana ve hatta o bölgeden toplanan zeytinleri tüketen insanlara da vereceği zararlar dile getirildi. Mahkeme heyeti de, bilirkişi raporunda belirtilen risk unsurlarını dikkat alarak, “ÇED Gerekli Değildir” kararını hukuka aykırı buldu.