Sur çocukları için ‘Dayanışmanın Ev Hali’

Rengarenk Umutlar Derneği, Sur çocuklarına destek amacıyla ‘Dayanışmanın Ev Hali’ adını verdiği bir kampanya başlattı. Sokağa çıkma yasaklarının Sur çocuklarının geçmiş travmalarını uyandırdığını belirten Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Umut Ciwan Aytaş, “Kampanyanın öncelikli amaçları dijital fırsat eşitsizliğine karşı bir yöntem geliştirmek ve bu süreçte birlikte çalıştığımız çocuklara yalnız olmadıklarını hissettirmek” dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’da kurulan ve Sur çocuklarının sorunlarını gidermeyi hedefleyen Rengarenk Umutlar Derneği, salgın döneminde de çocukları yalnız bırakmamak için çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Rengarenk Umutlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Umut Ciwan Aytaş, derneğin 2017’’de kurulduğunu belirterek, “Şimdiye kadar yüzlerce çocukla temas kurdu” diyor ve ekliyor: Yaklaşık dört yıldır toplamda, Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi ile 750, Kütüphane ile 400 ve farklı psikososyal atölyeler ile de 300 çocukla etkileşim içindeyiz. Ancak pandemiden önce düzenli olarak Erbane, Müzik-Koro, Drama, Modern Dans, Geri- İleri Dönüşüm, Satranç, Çocuk Hakları, Yaşam Becerileri, Kurmacî Hikaye Okuma atölyelerimize katılım gösteren toplam çocuk sayısı 115 idi.”

Birçok olayda olduğu gibi salgın sürecinde de en çok çocukların olumsuz etkilendiğini belirten Aytaş, “Korona virüsü salgınının Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte kendimizi ve çocukları korumak için dernek binasında yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızı 12 Mart tarihinde durdurduk” diyor.

Ciwan Aytaş

Aytaş, dernek binasında çocukların çok uzun zaman geçirdiğini, çocukların burada kendilerini özgür olarak ifade edebildiklerini söylüyor. Salgın nedeniyle evde kalmak zorunda kalan çocukların nasıl etkilendiğini ise şöyle anlatıyor: “Biliyorsunuz, Sur’da çocuk parkı, çocuklara özgü alanlar hiç yok. Dolayısıyla bizim derneğimizin de kapalı olması çocukların tüm sosyal alanlardan uzak kalmalarına sebep oldu. Özellikle ergen yaş gruplarındaki çocuklar, evde uzun zaman geçirdiklerinden kardeşler arası çatışma, sağlıklı zaman geçiremedikleri ve enerjilerini harcayamadıkları için aileler ile çatışma halleri de çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratıyor.”

‘EVDE KAL’ KORKULARI UYANDIRDI

Sur’da yaşayan insanlar sokağa çıkma yasaklarına yabancı değil. 2015-2016 yıllarında sokağa çıkma yasağını silah sesleri arasında yaşadılar. Çoğu evini, işini, komşularını, yaşama biçimini kaybetti. Hiç kuşku yok ki bu durumdan en çok etkilenen yine çocuklar oldu. Rengarenk Umutlar Derneği’nin kuruluş nedenlerinden biri de sokağa çıkma yasağından etkilenen çocuklara destek vermekti. Salgınla başlayan evde kalma zorunluluğu, sokağa çıkma yasakları, 2015-2016 yılında travma geçiren çocukları nasıl etkiledi?

Aytaş, “Sokağa çıkma yasaklarından kaynaklı çocuklarda Sur’da yaşanan çatışmalı sürecin kaygıları ve korkularını uyandırması, o dönem yaşanan travmatik durumları anımsatması çocukları en çok olumsuz etkileyen başlıca nedenler arasında” diyor.

“Evde kal” sürecinde damlarda vakit geçiren çocukları helikopterle devriye gezen polislerin uyarması da dikkat çekiyor. Aytaş, “Bildiğiniz gibi Sur’daki evlerde avlu ve damlar bulunur. Çocuklar bu süreçte sokağa çıkamadıkları için buraları oyun alanı olarak kullanıyorlar. Ancak devriye gezen helikopterlerden anonslar yapılıyor ve çocuklar 2015 sürecini hatırlıyor. Bu süreçte iletişim kurduğumuz ailelerden özellikle bu konudan kaynaklı çocuklarda alt ıslatma, kaygı ve endişeli ruh halinin çok arttığını öğrendik” diyor.

DİJİTAL FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNE KARŞI MÜCADELE

Rengarenk Umutlar Derneği salgın nedeniyle kapısını geçici olarak çocuklara kapattı. Ancak derneğe emek veren gönüllüler, çocukları salgın sürecinde de yalnız bırakmadı. Dernek, “Dayanışmanın Ev Hali” adlı bir kampanya da başlatarak, Sur çocuklarına salgın sürecinde de destek vermeye çalışıyor.

Derneğin yönetim kurulu üyesi Umut Ciwan Aytaş, ‘’Dayanışmanın Ev Hali’’ kampanyasıyla ilgili şunları söyledi: “Kampanyanın öncelikli amaçları dijital fırsat eşitsizliğine karşı bir yöntem geliştirmek ve bu süreçte birlikte çalıştığımız çocuklara yalnız olmadıklarını hissettirmek. Bu sürecin çocuklar üstündeki olumsuz etkisini minimize etmek. Bunun için de oyunların, masalların, sanat atölyelerinin, psikolojik desteklerin ve psikososyal atölyelerin olduğu çift dilli bir program belirledik. Bu programı, mevcut koşullar nedeniyle, çocukların ailelerinin telefonlarını çoklu arama yaparak yani telekonferans sistemiyle gerçekleştirmek dışında bir seçeneğimiz yoktu. Yine program içeriğini ve zamanlamasını alanında uzman gönüllülerimizle planladık. Ancak fark ettik ki bazı atölyeleri çocuklar ile yapabilmemiz ve uygulayabilmemiz için bazı temel kırtasiye malzemelerine ihtiyaç var. Bunun için ‘Dayanışmanın Ev Hali’ adını verdiğimiz kampanyayı başlattık. Bu kampanyada 115 çocuğa eşit içerikte ulaştıracağımız kırtasiye malzemeleri yer alıyor. Rengarenk Umutlar Derneği olarak amacımız en başından beri çocukların ihtiyaçlarını öncelemektir. Özellikle kriz ve olağanüstü süreçlerde çocukların hayati birçok ihtiyacı görünmez oluyor. Bu açıdan bu kampanya çocukların ihtiyaç duydukları desteğe ulaşmaları için geliştirildi. Özellikle okurlarınız da bu kampanyaya destek olurlarsa hem doğrudan ihtiyaç sahibi çocukların hayatların dokunabilecekler, hem de bu ürettiğimiz modeli geliştirebilmemizi sağlayacaklar. Amacımız bu modeli Türkiye ve dünyadan diğer çocuk hakları aktivistlerine de ulaştırmak ve dijital fırsat eşitsizliğinin sebep olduğu kimi sorunların etkisi hafifletmek.”

Aytaş, kampanyaya destek olmak isteyenler için ise şu iletişim bilgilerini verdi:

“Derneğimiz ve kampanyamız hakkında bilgi almak için e-posta adresine yazabilir, 0 538 376 88 92 telefon numarasını kullanabilir, kampanyaya destek olmak için https://fongogo.com/Project/dayanismanin-ev-hali-4 adresini ziyaret edebilirsiniz.”