Sur'dan İstanbul'a bir ressam: 4 buçuk yıl direndim

15 yaşından beri resim çizen 65 yaşındaki ressam Ahmet Benli'nin resim atölyesi Sur'daki sokağa çıkma yasaklarında yandı, 70'e yakın eseri kül oldu. İstanbul'a gelen Benli, “4 buçuk yıl direndim. Gerçekliği yansıtmaya devam edeceğim” diyor.

Abone ol

DUVAR - 65 yaşındaki ressam Ahmet Benli, Diyarbakır'da 4 buçuk yıl kaldıktan sonra İstanbul'a geldi. Benli'nin, sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü dönemde Sur'un Alipaşa mahallesindeki resim atölyesi yandı. Benli, atölyesi yanarken atölyenin içerisinde 70'e yakın eserinin kül olduğunu söylüyor. Benli, çizimlerini tuvale aktarırken özellikle Kürt coğrafyasındaki gerçekliği yansıttığını dile getiriyor. Ayrıca Benli, birçok eserinin engellendiğini ve çizdiği eserlerden dolayı gözaltına alındığını da belirtiyor. Benli, “Bu ülkede devrimci dünya görüşü olan insanların bir şekilde önünü kesmeye çalışıyorlar” diyor.

'BENİM KENDİMCE TARİHSEL BİR SORUMLULUĞUM VAR'

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Benli, çizdiği eserlere tarihsel bir sorumluluğu yansıttığını şu sözlerle ifade ediyor:

"İlk, orta ve lise eğitimimi Diyarbakır'da tamamladım. İlk sergimi lise son sınıftayken Diyarbakır'da açtım. Genellikle sosyal içerikli, bölgesel, birebir gerçek hikayeleri eserlerime yansıtıyorum. 38 yıl İstanbul'da yaşadım. Ama benim kendimce tarihsel bir sorumluluğum var. Diyarbakır'a taşınıp orada yaşamaya karar verdim. Yaşanan sokağa çıkma yasaklarında dükkanımı yaktılar. 70'e yakın eserim kül oldu. Bu ülkede devrimci dünya görüşü olan insanların bir şekilde önünü kesmeye çalışıyorlar ama ben buna hiçbir zaman yenilmedim."

Benli, İstanbul'dan Diyarbakır'a giderken bir daha İstanbul'a dönmemeyi düşündüğünü söylüyor. Fakat uygulanan sokağa çıkma yasaklarında eserleri yanan ve çizdiği eserlerden dolayı gözaltına alınan Benli, “Diyarbakır'da 4 buçuk yıl direndim ama bunlar hiçbir zaman umrumda olmadı” diyor ve ekliyor: “Özellikle yorumsuz eserlerimde birçok duygu var. İnsanların bu eserlere bakmasını istiyorum. Ben yaşadığım duyguları tamamen tuvale ve fırçaya aktarıyorum. Eserlerimde var olan çizimler birebir yaşadığımız şeyler. O olayları yaşadıktan sonra bunu tuvale aktarırken duygulanıyorum ama birilerinin bunu görmesi gerekiyor. Daha önce çizdiğim yorumsuz eserlerimden dolayı tutuklandım, eserlerim engellendi ama bunlar hiçbir zaman umurumda olmadı. Zorunlu olarak Diyarbakır'ı terk etmek zorunda kaldım. Diyarbakır'dayken bana neden İstanbul'dan Nişantaşı'ndan buraya neden geldiğimi soruyorlardı. Ben de tarihsel bir sorumluluğum olduğunu söylüyordum. 4 buçuk yıl Diyarbakır'da direndim. Ama bugün tekrar İstanbulda'yım.”

9 KASIM'DA SERGİ AÇILIŞI VAR

Benli'nin 9 Kasım'da Ataşehir Belediyesi'nin Kültür Merkezi'nde sergi açılışı olacak. Ayrıca Benli, herkesi sergiye davet ederek destek bekliyor.