Suriye ordusu İdlib'de ateşkes ilan etti

Suriye ordusu, Türkiye'nin en az bir gözlem noktasının çatışma bölgesinde kaldığı İdlib'de tek taraflı ateşkes ilan etti. Rusya tarafından yapılan açıklamada, silahlı militanlara da ateşkes çağrısı yer aldı.

Abone ol

DUVAR - Suriye ordusu, son günlerde operasyonlarını yoğunlaştırdığı ve Türkiye'nin en az bir gözlem noktasının çatışma bölgesinde kaldığı İdlib'de tek taraflı ateşkes ilan etti. Şam yönetiminin en güçlü müttefiki olan Rusya'dan yapılan açıklamaya göre, Suriye ordusu 31 Ağustos sabahı (yarın) saat 06.00'da başlamak üzere, İdlib'deki çatışmasızlık bölgesi dahilinde tek taraflı ateşkes kararı aldı.

MİLİTANLARA DA ÇAĞRI YAPILDI

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, bölgedeki silahlı militanlara da ateşkes çağrısı yapıldı.

Ateşkes kararının, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya'nın 'İdlib'deki gözlem noktalarına saldırılmayacağı konusunda Türkiye'ye güvence verdiğini' söylemesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

ERDOĞAN: İDLİB İSTEDİĞİMİZ NOKTADA DEĞİL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise İdlib'deki son duruma ilişkin değerlendirmesinde "İdlib'le ilgili gelişmelerde 'bizim istediğimiz noktadadır' dersek bu yalan olur. Şu anda bizim istediğimiz noktada değil" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İdlib'de 9 ve 10 nolu gözlem kulelerimize bazı tacizler olmuştu. Sayın Putin'le yaptığımız görüşme sonrası gerekli uyarılar yapıldı" diye konuştu.

'GÖÇ VAR BİZE DOĞRU GELİYORLAR'

"İdlib’de şu anda 60 bin civarında insan öldürüldü" diyen Erdoğan, "Bunun dışında 1-2 katı göç var. Bunlar tabii kuzeyi zorluyorlar, bize doğru geliyorlar. Bu konuda da bizim tedbirli olmamız lazım. Biz de bütün tedbirlerimizi şu anda almış durumdayız" ifadelerini kullandı.

'RUSYA İLE SU-57 GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR'

Erdoğan, Türkiye'nin Rusya'dan Su-57 uçaklarını alıp almayacağı konusunda ise "Bakanlıklarımız muhataplarıyla görüşmeyi sürdürüyor. 25 milyar dolar gibi bir ihracat hacmine ulaşmış olan Türkiye-Rusya 100 milyar doları hedeflemiş vaziyette. F-35'ler konusunda ABD şu andaki tutumunu devam ettirirse biz tabii başımızın çaresine bakacağız" dedi. Erdoğan, "Şartlar masaya yatırılarak ortak üretim kredi planlamalarına bakarak adımlarımızı atacağız" ifadelerini kullandı.

GERİLİMİN PERDE ARKASI

Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl yapılan Soçi Mutabakatı, bir çatışmasızlık bölgesi kurulmasını ve silahlı isyancıların ağır silahlarıyla birlikte bu bölgeden çekilmesini öngörüyordu. Rusya tarafı Suriye ordusunun İdlib'deki operasyonlarını askıya almasına, Türkiye de silahlı isyancıların çekilmesine garantör oluyordu.

SİLAHLI İSYANCILARIN BİRÇOĞU ANLAŞMAYA UYMAMIŞTI

Bu çerçevede Türkiye İdlib'de 12 gözlem noktası kurdu. Ancak isyancıların çekilme süreci mutabakatta planlandığı gibi gerçekleşmezken, İdlib 2019'un ilk günlerinde HTŞ'nin kontrolüne geçti. Suriye ordusu da son iki haftadır komşu Hama vilayetinin kuzeyi ile İdlib'in güney kırsalındaki operasyonlarını yoğunlaştırdı.

GÖZLEM NOKTASI KUŞATMA BÖLGESİNDE

Suriye devletinin bölgeyi 'teröristlerden temizleme' amacıyla yürütülen operasyonda son günlerde sağladığı ilerleme, çatışma bölgelerini Türkiye'nin gözlem noktalarına iyice yaklaştırmış durumda. Son olarak stratejik Han Şeyhun kasabası ordu kontrolüne geçerken, Türkiye'nin Morek kasabasındaki gözlem noktası da kuşatma altındaki bölgenin içinde kalmıştı.

Erdoğan ise salı günkü Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le biraraya gelerek İdlib'deki son durumu ele almıştı. (DIŞ HABERLER)

Çavuşoğlu: Rusya İdlib'de güvence verdi