Suriye’de protestolar: ‘Nüfusun yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında’

Suriye'nin güneyinde yoksulluk ve yüksek enflasyona karşı düzenlenen protestolar akaryakıt fiyatlarındaki artışla birlikte son bir hafta içinde daha da şiddetlendi.

Abone ol

DUVAR - Suriye’nin güneyinde hükümetin kontrolündeki Süveyda kentinde yakıt sübvansiyonlarının kesilmesi üzerine protesto gösterileri düzenledi. Halkın halihazırda yüksek enflasyon ile karşı karşıya olduğu ülkede hükümet karşıtı sloganlar da atıldı.

BBC’nin haberine göre, sosyal medyaya yansıyan bir videoda, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın şehrin büyük meydanlarından birinde asılı bir pankartının ateşe verildiği görüldü. Paylaşılan görüntülerde, kalabalığın, “Çok yaşa Suriye, kahrolsun Beşar Esad” sloganları attığı kameraya yansıdı. Bir başka videoda görüşlerine yer verilen bir protestocu, “Herkesin tüm Suriye’de sokaklara çıkmasını istiyoruz. Biz burada yoksulluk ve aşağılanmaya karşı duruyoruz; hakkımızı arıyoruz. Herkesin dışarıya çıkıp protesto etmesi gerekiyor” dedi. 

PROTESTOLAR SON BİR HAFTA İÇİNDE ŞİDDETLENDİ

Bu tür sloganların son 12 yılda düzenlenen Beşar Esad karşıtı protestolar açısından bir ilk olduğu yorumunu yapan BBC, komşu şehir Dera’da da benzer protestolar olduğunu aktardı. Kötüleşen hayat şartlarının son aylarda pek çok kişinin protesto gösterileri düzenlemesini beraberinde getirdiği belirtilen haberde, protestoların son bir hafta içinde şiddetlendiği, bunun sebebinin ise Suriye hükümetinin petrol sübvansiyonlarını tamamen, akaryakıt sübvansiyonlarını ise kısmen kaldırma kararı olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Ekonomik kriz, değer kaybeden para birimi ve yüksek enflasyonun ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ını yoksulluk sınırının altına ittiğini aktaran BBC, akaryakıt fiyatlarındaki son artışın durumu daha da kötüleştirdiğini kaydetti. Buna göre, kendilerine “10 Ağustos Hareketi” diyen bir grup da bir bildiri yayınlayarak ülkedeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebinde bulundu. Grubun talepleri arasında ülkedeki asgari ücretin en az 100 ABD doları seviyesine çıkarılması, günde en az 20 saat elektrik sağlanması, bir ay içinde yeni pasaportların basılması ve siyasi tutukluların salıverilmesi de vardı.

BBC, Latakya’nın Cebele kentinden Ahmed İbrahim İsmail isimli bir kişinin televizyonda yayınlanan bir röportaj sırasında Esad’ı eleştirmesinin ardından kızının Facebook hesabından açıklama yaparak babasının gözaltına alındığını duyurduğunu aktardı. (DIŞ HABERLER)