Suriyeli Kürtler: Şam'a buğday satışı fiilen yasak

Suriye'de Kürtler ile Şam yönetimi arasında buğday krizi yaşanıyor. Suriyeli Kürtler, kontrol ettikleri bölgeden Şam yönetiminin kontrol ettiği bölgeye tahıl çıkışına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Suriye'de Beşar Esad yönetimi ile Kürtler arasında ABD'nin çekilme kararı sonrası başlatılan müzakere sürecinden sonuç çıkmazken, taraflar arasında bir buğday krizi patlak verdi. Kontrol ettikleri topraklarda tüm Suriye'deki buğdayın yüzde 70'i yetişen Kürtler, bu buğdayın Şam yönetimi kontrolündeki bölgeye çıkışına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Bölgedeki Kürt yönetiminin tahıl işlerinden sorumlu yetkilisi Salman Bardo, geçen yıl bölgede yetiştirilen 350 bin ton buğdayın 100 bin tonunun Şam yönetimine satıldığını açıklayıp, "Bu yıl hiçbir tahılın çıkmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Kamışlı'da Reuters ajansına konuşan Bardo, "Tohum ve un için buna ihtiyacımız var. Bu, vatandaşlarımızın rızkı için alınmış bir karar" ifadelerini kullandı. Bardo, sınır bölgesinde satış yapmaya çalışanların veya kaçakçılık girişiminde bulunanların engelleneceğini de ekledi.

'ŞAM SORUN ÇIKARMAK İSTİYOR'

Şam yönetimi bu yıl çiftçilere her bir ton buğday için ödediği miktarı 185 bin Suriye pounduna yükseltmişti. SDG bölgesinde ise fiyatın 160 bine düşürülmesi çiftçilerden tepki çekmişti. Geçen yıl iki taraf da çiftçilere aynı fiyatı önermişken, Bardo Şam'ın fiyat yükseltmesini 'çiftçilerle aramızda sorun çıkarma girişimi' olarak niteledi.

'SİYASİ BİR KARAR DEĞİL'

Üst düzey Kürt yetkili Badran Jia Kurd ise kararın siyasi olmadığını savundu. Kurd Reuters'a demecinde, "Bu, Şam'a bir kuşatma dayatma amaçlı siyasi bir karar değil, hiç ilgisi yok. Bölgenin ürününü yerel tüketim için saklama amaçlı bir karar" dedi.

Bardo'nun aktardığı verilere göre, bu yıl Kürtlerin kontrolündeki bölgede aşırı yağmura ve son günlerde IŞİD'in sorumlu tutulduğu yangınlara rağmen 900 bin ton buğday elde edilmesi bekleniyor. Şam yönetiminin geçen yıl Kürt bölgesinden aldığı 100 bin tonluk buğday ise tüm Suriye'den aldığı miktarın yüzde 40'ına tekabül ediyor. Suriye yönetiminin Kürtlerin getirdiği yasağa ne yanıt vereceği ise merak konusu. Suriye yönetiminin bu yıl Rusya'dan yaklaşık 1.5 milyon ton buğday ithal etmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Esad'la Kürtler arasında buğday gerilimi