Suriyeli LGBTİ+ mülteciler İngiliz hükümetine dava açacak

15 Suriyeli LGBT+ mülteci, yerleştirme programına kabul edildikleri halde iki yıldır Türkiye'den İngiltere'ye getirilmedikleri için İngiliz hükümetine dava açacak. Mülteciler, Türkiye'de güvende olmadıklarını, öldürülme korkusu içinde yaşadıklarını söylüyorlar.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'de yaşayan 15 Suriyeli LGBT+ mülteci, İngiltere'de yeniden yerleştirme programına kabul edildikleri halde İngiltere'ye getirilmediği için İngiliz hükümetine dava açmaya hazırlanıyor. Mülteciler, İngiltere'ye götürülmeyerek, Türkiye'de hayati tehlike altında bırakıldıklarını söylüyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Türkiye'de yaşayan 15 Suriyeli LGBT+ bireyi, yeniden yerleştirme programına kabul etmişti. Ancak aradan iki yıldan uzun bir süre geçilmesine karşın bu kişilerin halen İngiltere'ye getirilmiş değil.

Guardian gazetesinde yer alan haberde, 15 mültecinin dava başvurularında aralarındaki erkek eşcinseller ve kadın trans bireylerin özellikle tehlike altında olduğunu belirttikleri kaydedildi.

'BU ÜLKEDE ARTIK DAHA FAZLA YAŞAYAMIYORUM'

İstanbul'da kaldığı evde Guardian'a konuşan bir eşcinsel mülteci, "Bu ülkede artık daha fazla yaşayamıyorum. Her an ailem beni bulabilir ve öldürebilir korkusu içindeyim. Eşcinselim ve eşcinsel olduğumu söyleyemiyorum. Sokakta erkeklerle göz göze bile gelemiyorum. Çok tehlikeli" dedi. Aynı kişi açıklamasında, yine LGBT+ birey olan Suriyeli bir arkadaşının iki yıldan uzun bir zamandır İngiltere'ye gelmeyi beklediğini ve bu süre içerisinde eşcinsel olduğu için iki kez bıçaklı saldırıya maruz kaldığını söyledi.

İstanbul'da bulunan Suriyeli LGBTQ bireylere destek veren bir yardım görevlisi de, başkalarına yardım ettiği kişilerin kim olduğunu söylemeye çekindiğini ifade etti.

Guardian'a konuşan yardım görevlisi, "Burada geçirdiğim süre boyunca Suriyeli LGBTQ bireylerin ne kadar ciddi tehlikelerle karşı karşı olduklarını gördüm. Homofobik bir ülkede, toplumdan dışlanmış bir şekilde yaşamaya zorlanıyorlar. Onlara yönelik ayrımcılık, taciz ve fiziksel şiddet uygulandığını gördüm" dedi.

Yeniden yerleştirme programına daha az sayıda ve özel durumu olan mülteciler dahil ediliyor. Böylece bu kişiler, çok daha uzun süren sığınma başvurusu sürecine girmeden başka bir ülkeye yerleştiriliyor. Bu program kapsamında mülteci kabul edilen diğer ülkeler arasında Fransa, Almanya, Norveç ve İsveç de var. (Kaynak: BBC Türkçe)