Suriyeli mülteciler: Biz de varız

İzmir'de Dünya Mülteciler Günü etkinliği: İnsanlar tepki göstermeden önce bizi anlamaya çalışsın.

Abone ol

İZMİR - İzmir'de Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi tarafından, Dünya Mülteciler Günü kapsamında etkinlik düzenledi. Etkinlikte ayrımcılığa karşı şiirler ve şarkılar okunurken mültecilerle dayanışmayı arttırma çağrısı yapıldı.

Kültürpark Ahşap Sahne’de gerçekleşen etkinlikte mülteciliğin hak olduğu vurgulanarak Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere koyduğu çekincenin kaldırması ve Avrupa dışından gelenlere mültecilik statüsünü verilmesi istenildi. Etkinlikte dile getirilen bir diğer talep ise yerel yönetimlerin mültecilerle ilgili kararlarında hemşehri hukukunun uygulanması.

'MÜLTECİLERE KARŞI YAPILAN AYRIMCILIĞI KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ'

Açılış konuşmasını yapan Konak Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, sözlerine İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde iş cinayetinde yaşamını yitiren 4 mülteci işçiyi anarak başladı.

2019 yılında iş cinayetlerinde 53 mültecinin öldüğünü hatırlatan Hüsünbeyi, mültecilerin aldığı yardımlarla ilgili haberlerin çarpıtıldığını belirterek mültecilerin en ağır koşullarda ölümü göze alarak çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Kentlerin içinde yaşayan herkesin olduğunu ifade eden Hüsünbeyi "Belediye Kanunumuzun 13'üncü maddesi kentte yaşayan herkesin hemşehri olduğunu söyler. Hemşehrilerin belediye hizmetlerinden yararlanma hakkı, karar süreçlerine katılma hakkı vardır. Açık ki bu hak mültecileri de kapsar. Mültecilere ve özellikle Suriyelilere karşı, siyasi çevrelerin, bazı basın organlarının ve bir kısım belediyelerin yaptığı ayrımcılığı kabul edilemez buluyoruz" diyerek ayrımcılığa karşı mültecilerle dayanışmanın artırılması çağrısı yaptı.

'İNSANLAR TEPKİ GÖSTERMEDEN ÖNCE BİZİ ANLAMAYA ÇALIŞSIN'

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali’de göç etmenin ve mülteciliğin bir tercih olmadığının altını çizdi. "Biz de varız" diyen Salih Ali toplumun bir parçası olmak istediklerini dile getirdi.

Salih Ali "Mülteciler herhangi bir konuda yük değildir. İnsanlar bize tepki göstermeden önce bizi anlamaya çalışsınlar. Zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyoruz. Biz de İzmir'e yeni bir kültür getirdik ve birlikte yaşamak istiyoruz" dedi.

Ahmet Telli

'MÜLTECİLER DE BU ÜLKENİN KÜLTÜRÜNE KATKIDA BULUNACAK'

Etkinliğin onur konuğu şair Ahmet Telli ise ailesinin mülteci olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sürgünlüğün ve mülteciliğin en ağır koşullarını yaşayarak Türkiye'ye gelen burada kökleşen bir halkın çocuğuyum. Halkımın bu duygusunu yazımla sözümle anlatmaya çalıştım. Sizler de geldiğiniz kültürün ezgileri ile sözleri ile elbette bu ülkenin kültürüne katkıda bulunacaksınız."

Türkçe ve Arapça sunumların yapıldığı etkinlikte Halkların Korosu, Suriyeli Mülteciler Korosu, Ahura Ritim Topluluğu ve İzmir Müzisyenler Derneği sahne alırken Türkiyeli, Suriyeli, Iraklı ve Filistinli şairler de şiirlerini okudu.

ÖYKÜ ARİN DE UNUTULMADI

Lösemi hastası olan ve ilik nakli bekleyen Öykü Atin Yazıcı'nın fotoğrafının da olduğu ve "Sevgili Öykü seni seviyoruz. Seneye birlikte oyun oynayacağız" yazılı pankartın asıldığı etkinlikte eş zamanlı olarak çocuklar için de oyun atölyeleri düzenlendi. (DUVAR)