Suriyelilerin eşyaları satışta: 'Evimi yaptırıp iş kuracağım'

Ülkesine dönmek isteyen Suriyeliler, eşyalarını satışa çıkarmaya başladı. Ancak Suriyeliler, mallarına olduğundan daha düşük fiyat teklif edildiğini söylüyor.

Abone ol

KİLİS - Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine dönme hazırlığı yapan Suriyeliler, Türkiye’de sahip oldukları mülkleri satışa çıkardı. Çoğunun amacı satışlardan elde edilecek gelirle Suriye'deki evlerini yaptırmak.

Ancak Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’nda görüştüğümüz Suriyeliler, mallarına ederinin çok altında fiyat teklifi verildiğini söyledi.

Ali Cevher, birkaç ay önce 500 bin lira teklif edilen kasap dükkanına şimdilerde 200 bin teklif edildiğini söyledi. 

500 BİN LİRALIK DÜKKANA 200 BİN TEKLİF EDİLDİ

Suriye’de 13 yıl süren savaşın ardından Beşar Esad yönetiminin devrilmesiyle, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin bir kısmı ülkesine geri dönmek istiyor. Bu amaçla sınır kapılarına giden Suriyeliler, geride bıraktıkları evlerine ve işlerine yeniden kavuşabilmek için Türkiye'de sahip oldukları malları satmak istiyor.

İş yerini ve arabalarını satışa çıkarıp Öncüpınar Sınır Kapısı’nda gelen Suriyeli sığınmacılar arasında Cevher kardeşler de var.  2012 yılından Halep’ten Kilis’e gelen Suriyeli Cevher kardeşler, iş yeri ve araba satılıncaya kadar bir kardeşlerinin Kilis’te kalacağını söyledi.

Halep’te yıkılan evini onarmak için Kilis’te uzun yıllardır işlettiği kasap dükkânını satışa çıkardığını söyleyen Ali Cevher, “Kurban Bayramı’nda işlettiğim kasap dükkanını 500 bin TL’ye satmayı reddetmiştim. Şimdi 200 bin TL teklif ediyorlar" dedi. Kardeşi Cehver Cevher ise iki ay önce 430 bin TL’ye aldığı araba için 250 bin TL verildiğini belirtti.   

Cevher kardeşlerin amacı, satıştan elde edecekleri parayla Halep’teki evi onarıp yeniden kasap dükkânı açmak...

Aldulfettah Matar, Kilis'te kebap dükkanı işletiyor.

'HUMUS'TAKİ EVİMİZİ ONARIP AİLEMİ YANIMA ALACAĞIM'

Benzer bir durumda olan Aldulfettah Matar da Kilis’te işlettiği kebap dükkânı ve arabasını satışa çıkardı. Ederinin çok altında fiyat verildiğini söyleyen Matar, “Geçtiğimiz Ramazan ayında 400 bin TL’ye aldığım arabaya 250 bin TL teklif ediyorlar. İşlettiğimiz dükkan için de yine geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda 400 bin TL teklif verdiler, şimdi ise 200-250 bin TL veriyorlar. Zararına da olsa satacağız çünkü Suriye’ye dönmek için satmam gerekiyor" diye konuştu. 

Kilis’te yaşayan Muhammed ise 1.5 milyon TL değerindeki evi için 900 bin TL teklif verildiğini belirtti. Yakınını Suriye’ye göndermek için sınır kapısına geldiğini dile getirerek, “Evi satana kadar burada kalacağım. Ardından Suriye’ye dönüp hem oradaki evimizi tamir edeceğiz hem de bir iş kuracağım” dedi.

Abdülaziz Hamud, 13 yıldır tarım işçisi olarak çalışıyor. 

11 yıl önce Humus’tan Türkiye’ye gelen Abdülaziz Hamud ise 13 yıldır Osmaniye’de tarım işçiliği yaparak geçimini sağladığını söyledi. Kendisinin Suriye’ye döneceğini, ailesinin ise Türkiye’de kalacağını anlatan Hamud, planlarından bahsetti: “Burada ev ya da araba alacak kadar para kazanamadık çünkü Türkiye’de her şey pahalı. Şimdi Humus’a gidiyorum, ailem burada kalacak. Burada çalışan oğlum bana para gönderecek, ben de evimizi tamir edeceğim, 2-3 ay içinde ailem de Suriye’ye dönecek."