Suruç 'ölüm yolu'nun yapımı tasarruf tedbirlerine takıldı

CHP'li Mahmut Tanal'ın Suruç 'ölüm yolu'yla ilgili soru önergesine cevap veren Ulaştırma Bakanı, kamuda tasarruf tedbirlerine atıfta yaparak "Bütçe imkanlarına bağlı olarak ihalesi yapılabilecek" dedi

Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın Suruç 'ölüm yolu'yla ilgili soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kamudaki tasarruf tedbirlerine atıfta bulundu, bütçe imkanlarına bağlı olarak yapım ihalesinin yapılabileceğini belirtti.

CHP Urfa Milletvekili Tanal, işlek bir yol olmasına rağmen araç gidiş-gelişlerinin daracık, tek şeritten sağlandığı, kamuoyunda "Suruç ölüm yolu" olarak bilinen Birecik, Suruç ve Urfa arasındaki karayoluyla ilgili, bölünmüş yol projesinin ne zaman hayata geçirileceğini soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşımıştı.

CHP'li Tanal'ın önergesine cevap veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kamudaki tasarruf tedbirlerine atıfta bulunarak, her yıl onlarca kazanın yaşandığını, can kayıpları ve maddi hasarların oluştuğu 36,5 kilometre uzunluğundaki Suruç Ayrım-Birecik Yolu kesimine yönelik bölünmüş yol projesinin yapım ihalesinin "bütçe imkanlarına bağlı olarak yapılabileceğini" belirtti.

'KAMULAŞTIRMA UZADI' AÇIKLAMASI

Bakan Uraloğlu, önerge yanıtında, "Şanlıurfa-Suruç Ayrımı-Birecik Yolu 66,2 km olup; yolun 29,7 km uzunluğundaki Şanlıurfa-Suruç Ayrımı kesiminde kamulaştırma sürecinin uzaması ve diğer kurumlara ait hatların deplase edilmesi nedeniyle yapım çalışmalarına 2023 yılında başlanmıştır. Kamulaştırma sorunlarının olmadığı kesimlerde (Gıda İhtisas OSB Kavşağı) yapım çalışmaları devam etmekte olup, söz konusu yolun 2027 yılında tamamlanması hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

'BÜTÇE İMKANLARI' YANITI

Uraloğlu, "Suruç Ölüm Yolu" olarak bilinen 36,5 kilometrelik Suruç Ayrım-Birecik Yolu kesimine yönelik bölünmüş yol projesinin tamamlanması için ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mimarı olduğu kamudaki tasarruf tedbirlerine atıfta bulunarak, bütçe imkanlarına işaret etti.

Uraloğlu, "Geriye kalan 36,5 km uzunluğundaki Suruç Ayrım-Birecik Yolu kesiminde ise bölünmüş yol proje çalışmaları devam etmekte olup bütçe imkanlarına bağlı olarak yapım ihalesi yapılabilecektir" bilgisini aktardı.

YAKINLARI ÖLENLER BAKANLIĞA DAVA AÇIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, devamında ise şunları belirtti:

"Şanlıurfa-Suruç Ayrım kesiminde meydana gelen trafik kazaları ile ilgili Karayolları Genel Müdürlüğüne gelen talepler dikkate alınarak ilk etapta bölünmüş yol proje çalışmalarına başlanılmış ve 2022 yılında yatırım programına alınarak ihale edilmiştir. Şanlıurfa-Birecik yolunun tamamında hız yavaşlatıcı uyarıcı işaretlemeler ile yatay-düşey işaretlemeler mevcuttur.

Diğer yandan, Bakanlığımız tarafından alınan tüm önlemlere karşın Birecik- Şanlıurfa-Suruç yolunda yaşanan trafik kazaları nedeni ile yapılan başvurular değerlendirilmekte olup, yargı kararına göre işlem tesis edilmektedir. Söz konusu yolda meydana gelen trafik kazaları ile ilgili bir tazminat davasının yargılama süreci devam etmekte olup, bir tazminat davasında ise karar kesinleşmiştir." 

(HABER MERKEZİ)