Suruç'ta fırıncılar halk ekmeğe karşı kepenk kapattı

Urfa’nın Suruç ilçesinde belediyeye ait halk ekmeğin ilçede giderek daha çok noktada satılması yüzünden işlerinin kötü etkilediğini savunan fırıncılar kepenk kapattı.

Abone ol

URFA - Urfa’da Suruç Belediye’sine ait Halk Ekmek Fabrikası'nın ekmeği beş liradan satması üzerine 100’e yakın fırın kepenk kapattı. İlçe halkı sabah saatlerinde ekmek almaya gittiğinde fırınların kapalı olduğunu gördü. Olayın duyulması üzerine Suruç Belediyesi zabıta ekipleri, ekmek üretimi gerçekleştirmeyen fırınların tespit edilmesi üzere sahaya çıktı.

106 fırının bulunduğu ilçede şuan 10-15 fırın açık durumda.

Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Ayten Kaya ise fırıncıların kendilerinden fiyatı yukarı çekmelerini istediklerini ve bunu kabul edemeyeceklerini söyledi.

FIRINCILAR HALK EKMEĞİN UCUZ SATILMASINA KARŞI

Kepenk kapatan ve ismini vermek istemeyen bir fırıncı, bu noktaya gelmelerinin nedeni olarak belediyenin dağıtım ağını genişletmesini gösterdi: “Belediye halk ekmeği hem kendi noktalarında hem de marketlerde satışa çıkarıyor. Biz de buna karşılık, ‘Eğer satacaksanız, kendi 4-5 noktanızda satın ama bu dükkanlara verdiğiniz zaman işler gerçekten çığırından çıkıyor’ dedik. Şu anda Suruç’un 19 -20 noktasında halk ekmeği satılıyor.”

Belediyenin bu kadar yaygın ekmek satmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen fırıncı, “4-5 noktada satılsın, hem esnaf mağdur olmaz hem de fakirler mağdur olmaz. Dün belediye ile toplantı vardı, biz de bu durumları ilettik ama bir sonuç maalesef çıkmadı, çıkmayınca biz de bu eyleme başvurduk. Sonuç bulana kadar da bu eylemi sürdüreceğiz” diye konuştu.

SURUÇ BELEDİYESİ EŞBAŞKANI KAYA: FIRINCILARI MAĞDUR EDECEK KADAR ÜRETMİYORUZ

Konuyla ilgili ulaştığımız Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Ayten Kaya ise uygun fiyata ekmeğin halkın hakkı olduğunu ve talep üzerine bunu hayata geçirdiklerini belirterek “Biz göreve geldikten 3 ay sonra halka hizmet verebilmek adına ekmek fırınımızı daha büyük bir yere taşıdık. Ama fırıncıları mağdur edecek şekilde üretim yapmıyoruz. Eğer biz 30-40 bin üretim yapmış olsaydık fırıncılar haklıydı ancak bizim ürettiğimiz 6 bin 200-6 bin 300 civarında. 103 bin nüfuslu bir ilçede bu rakam cüzi bir rakamdır” diye konuştu.

Fırıncıların kendilerinden fiyatı 5 liradan 6,5 liraya çıkarmalarını istediklerini aktaran Kaya “Biz 6,5 lira yaparsak, nasıl bir mantığı kalacak bunun. Örneğin fırıncılara, 'sen ekmeği 8'e veriyorsun ama zabıtaları gönderdiğimizde ekmeğin gramı 170 olması gerekirken 110–120 gram çıkıyor. Eğer 8 lira yaptıysan gramajına da sadık kalacaksın’ diyoruz fakat tüm uyarılara rağmen sonuç alamıyoruz" dedi.

“Biz bütün halkı düşünmek zorundayız” diyen Kaya, ilçede zabıta ekiplerinin dolaşarak uyarıda bulunduklarını ancak bazı yerel haber sitelerinde denildiği gibi cezai işlem uygulanmadığını aktardı. Ekmeğin temel ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Kaya, fırıncı esnafının halk ekmek fiyatını yukarı çekme ya da kapatma önerileri olduğunu ve bunu asla kabul etmeyeceklerini söyledi.