Sürücü kursları taban fiyat için yeniden artış istedi: En az 4 bin olmalı
Sürücü kursları iş yerlerinin ve araçlarının giderlerini karşılayamadıkları gerekçesiyle ocak ayında artırılan taban fiyatı için tekrar zam talebinde bulunarak en az 4 bin lira olmasını isteyecek.
Ogün Akkaya
ANKARA- Akaryakıta ardı ardına gelen zamlar sonrası giderlerinin karşılanmadığını ve zarar ettiklerini belirten sürücü kursu sahipleri tekrar taban fiyatın artırılmasını talep ediyor.
Geçtiğimiz yıl aralık ayında belirlenen ve ocak ayından itibaren uygulanmaya başlanan 3 bin 100 TL’lik taban kurs fiyatı, artan akaryakıt fiyatları karşısında 'yetersiz' kaldı. Ankara’daki 285, Türkiye genelindeki 4 bin 50 sürücü kursu işletmesi, nisan ayından itibaren geçerli olacak şekilde tekrar taban fiyat artışı için valiliklere başvuru yapacak.
‘GİDERLERİMİZ YÜZDE 200 ARTTI’
Ankara Valiliği tarafından ocak ayında belirlenen yeni ehliyet kurs eğitimi taban fiyatı 2022 yılında 3 bin 100, teorik sınav ücreti 130, direksiyon sınav ücreti ise 160 TL olarak uygulanıyor. Sürücü kursu sahipleri artan maliyetler karşısında giderlerini karşılayabilmek için taban fiyatın 4 bin lira olmasını talep ediyor.
Geçen yılın aralık ayından mazot fiyatlarının 9 lira civarında olduğunu belirten Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz, sürücü kurslarının artan akaryakıt maliyetleri karşısında ekonomik olarak taleplerini karşılayamaz hale geldiğini, sürücü kursu giderlerinin bu tarihten günümüze yüzde 200 oranında arttığını söyledi.
Sürücü kursu sahiplerinin ve çalışanlarının taban fiyatlarının zamlı hali üzerinden iki ay geçmesine rağmen, ayakta kalmakta zorlandıklarını belirten Tepeöz, "Akaryakıt ve araç fiyatlarındaki artışlar nedeniyle işimizi yapabilmek adına bu artışa ihtiyaç duyuyoruz" dedi.
‘TABAN FİYATI YÜKSELTEREK 4 BİN LİRA YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’
Nisan ayı itibariyle Türkiye genelindeki sürücü kurslarının tamamında taban fiyatını yükselterek 4 bin lira yapmayı düşündüklerini ifade eden Tepeöz, "Valiliklerden konuyla ilgili cevap bekliyoruz. Yakıt, benzin, otomotiv ve yedek parça fiyatları tamamen arttı. Ayakta kalmakta büyük güçlük çekiyoruz. Çok zorlanıyoruz. Sürücü kurslarımız, gider kalemleri artan 16 saatlik direksiyon eğitimlerinden dolayı para kazanamıyor. Kursiyerler toplam 16 saat, ders başına 50 dakika araç kullanıyor. Kursiyer başına nereden baksanız bin 500 lira sadece yakıta gidiyor" diye konuştu.
‘KURSLARIN ÇOĞU KREDİ YA DA BORÇLA AYAKTA KALIYOR’
Sürücü kursu sahiplerinin borç içinde olduğunu belirten Tepeöz, ekonomik kriz nedeniyle de vatandaşların sürücü kurslarına kayıt olmadığını söyledi. Tepeöz, kurs sahiplerinin yaşadığı ekonomik zorluklara dair ise şunları kaydetti: "Herkes borç içinde. Ekonomik kriz olduğu için insanlar kurumlara kayıt olmuyor. Kayıt olmayı düşünenler de düşük fiyattan kayıt olmak istiyor. Sürücü kurslarımız artık kendi maliyetlerini, giderlerini karşılayamaz hale geldi. Sürücü kurslarının çoğu kredilerle ya da borçlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Personel maaşları, vergiler, krediler hepsini ödemekte çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz."
‘EYLEM TALEBİ VAR AMA YETKİLİLERLE GÖRÜŞEREK ÇÖZECEĞİZ’
Akaryakıt zamlarına tepki göstermek için kontak kapatan ve daha sonrasında Ankara Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmaya varan Özel Halk Otobüsleri ve dolmuş şoförlerinin yaptığı gibi eylem yapma fikrini değerlendirdiklerini belirten Tepeöz, "Yakıt fiyatları arttığı için şu an ki gidişattan memnun değiliz. Meslektaşlarımızın da eylem yapma gibi bir talebi var ama biz konuyu yetkililerle görüşerek, eylem yapmadan çözmeye çalışıyoruz" dedi.