Susurluk Raporu mahkemeye 'eksiksiz' ulaşmadı

Ankara JİTEM davasında, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Susurluk Raporu'na dair cevabı mahkemeye ulaştı. Raporun tam halinin Başbakanlık Teftiş Kurulu'da bulunmadığı belirtilen yanıtta, "devlet sırrı" bilgilerin çıkarılmış halinin gönderildiği ifade edildi. Mahkeme heyeti, raporun devlet sırrı olduğuna dair kararın istenmesini kararlaştırdı.

Abone ol

DUVAR - Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ankara JİTEM davasına devam edildi.

'YEŞİL YAŞIYOR' DİYEN PEKİN'İN DİNLENİLMESİ TALEP EDİLDİ

Duruşmada, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Özer Uçuran Çiller'in tanık olarak dinlenilmesi talep edildi. Avukat Sertaç Ekinci, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın yaşadığının iddia edildiği haberi hatırlattı.

Habertürk'te 4 Nisan'da günü yayınlanan haberde, eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Aldığım bilgiler bu şekilde. Bu adamın sağ olduğu ve bir hastalıkla mücadele ettiği şeklinde. 4 veya 5 ay evvel görüştüm" demişti.

Mahkeme başkanının, "O yaşıyor diyor, biz yakalama kararını devam ettiriyoruz" demesi üzerine Ekinci, Yıldırım hakkında 20 yıldır yakalama kararı olduğunu hatırlattı.

Sanık avukatları "Dönemin başbakanlarının davaya konu cinayetlere dair somut bilgilerinin olmadığını, ceza yargılamasının somut bilgilere dayanması gerektiği için katılan avukatlarının tanıklık talebinin reddini" ve Mahmut Yıldırım hakkındaki davanın ayrılmasını talep etti.

'SUSURLUK RAPORU'NUN TAMAM ARŞİVİMİZDE YOK'

Mahkeme heyeti, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na yazılan müzekkereye yanıt verildiğini açıkladı. Mahkemeye gönderilen yanıtta Susurluk Raporu'nun aslı ve tam fotokopisinin Başbakanlık Teftiş Kurulu'nda bulunmadığı belirtildi. Raporun "devlet sırrı" olarak nitelendirilen kısımlarının çıkarılmış halinin Başbakanlık Teftiş Kurulu arşivinde bulunduğu ve bunun mahkemeye gönderildiği kaydedildi.

Mahkemeye gönderilen yazıda, "Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş tarafından tek nüsha düzenlenerek dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a sunulan Susurluk Olayları Raporu'nın aslı ve tam bir fotokopisi ile rapora ilişkin hiçbir ek Başkanlığımız kayıtlarında yer almamakta olup, söz konusu raporun Başkanlığımız arşivinde bulunan 'Devlet Sırrı' niteliğindeki bilgilerin çıkarılmış (eskiz) fotokopisinin bir örneği ile bu raporun yer aldığı CD ilişikte gönderilmektedir" ifadelerine yer verildi.

DEVLET SIRRI KARARI İSTENECEK

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Susurluk Raporu ve eklerinin devlet sırrı olduğuna dair kararın istenmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama kararının devamına ve İsmail Hakkı Pekin'in tanık olarak dinlenmesi talebinin reddine karar verdi. Mahkeme, Tansu Çiller ve eşi Özer Uçuran Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebinin hakkında, 22 Aralık 2017'de verdiği kararını tekrarladı.

Susurluk Raporu'nun mahkemeye gönderilmesi nedeniyle Mesut Yılmaz'ın tanık olarak dinlenilmesi talebi de reddedildi. Geçen duruşmada Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu üyesi Fikri Sağlar'ın Susurluk Raporu'na ilişkin iddiaları nedeniyle Yılmaz'ın tanıklığının reddine ilişkin karardan vazgeçilmesinin düşünüleceğini belirtilmişti.

Fikri Sağlar, Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan Susurluk Raporu’nun 12-17 sayfalık bir bölümünün “devlet sırrı” ilan edilerek çıkartıldığını söylemişti. (HABER MERKEZİ)