Suudi Arabistan'a ilk Çağrı!
'Çağrı' ve 'Ar Risâlah' ilk kez gösterilecek. Filmler, 14 Haziran'da izleyiciyle buluşacak.
DUVAR - Suudi Arabistan'da 35 yıllık sinema yasağının bir dizi güncel Hollywood yapımıyla kırılmasının ardından ilk kez bir Arap filmi gösterime girecek. Muhammed peygamberin hayatını konu alan 1976 tarihli 'Çağrı' ile Arap versiyonu 'Ar Risâlah' izleyicilerle buluşacak.
Yapımcı ve yönetmen Mustafa Akkad'ın Batılı oyuncularla çektiği Çağrı (The Message) filmi ile onun Arap oyuncularla çektiği Arapça versiyonu olan İslamiyetin Doğuşu (Ar Risâlah) filmlerine Suudi Arabistan'da 42 yıl sonra gösterim izni çıktı. Hollywood yapımı 'Black Panther','Isle of Dogs', 'A Quiet Place' gibi filmlerle 35 yıllık sinema yasağının kırıldığı Suudi Arabistan'da, 70'li yılların sonunda gösterime girdiğinde İslam aleminde büyük tartışmalara neden olmuş ve bazı ülkelerde yasaklanmış Çağrı ile Ar Risâlah'ın her ikisi de gösterilecek.
BAYRAMDA GÖSTERİMDE
Sputnik'in aktardığı habere göre, Dubai Uluslararası Film Festivali'nde prömiyerleri yapılan restore edilmiş versiyonlar, 14 Haziran'dan itibaren Ramazan Bayramı vesilesiyle bir dizi Arap ülkesinde gösterilecek. Kuveyt hariç Körfez ülkeleri, Mısır, Fas, Irak, Lübnan ve Etiyopya'dan izin çıktı. Kuveyt makamlarının da eninde sonunda ikna olacağı düşünülüyor.
Mustafa Akkad'ın oğlunun da başında yer aldığı yapımcı ve dağıtımcı firmalar, özellikle Suudi sansürünün aşılmasından memnuniyet ifade etti:
''Suudi krallığının İslamın beşiği olduğu düşünüldüğünde bizim için en önemlisi Suudi onayı. Suudi makamlarının izin vermesiyle tüm bögelin kapıları filmlere açıldı.''
Akkad'ın oğlu Melik, "Çağrı'nın sinemada gösterildiğini görmeye babam Mustafa'nın ömrü yetmedi. Ama eminim ki, çok gurur duyardı. Bu onun onuruna yapılmış bir restorasyon. Bu kültüre olan sevgisini, İslam'ın ve Çağrı'nın mesajını herkesle paylaşmak istiyordu. Şimdi dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu zamanda rüyası gerçek olacak" dedi.
NE OLMUŞTU?
Filmleri başta dönemin Suudi kraliyeti de desteklemiş, ama 1979 İran İslam devrimiyle doruğa çıkan kutuplaşma sırasında Müslüman din alimleri reddetmişti.Tümüyle Vahabiliğin etkisine giren Suudi Arabistan'da 1980'lerin başından itibaren sinema yasaklanmıştı.
Müslüman din adamlarının tepkileri nedeniyle Mekke ve Medine'de çekilemeyen, Kabe ile ilgili sahneleri Fas'ta oluşturulan makette çekilen filmlerin gösterimi, Müslüman ülkeler kadar Batı ülkelerinde de sorun olmuştu. Washington'da İslam Ulusu örgütünün filmde Muhammed peygamberin gösterildiği sanısıyla sinema basması üzerine ABD'deki gösterimi tehlikeye girmişti.