Suudi Arabistan’da kadınlar artık uçak kullanabilecek

Suudi Arabistan’da kadınların otomobilden sonra uçak kullanma yasağı da kaldırıldı.

Abone ol

DUVAR - Veliaht Prens Selman'ın 'ılımlı İslam' politikaları çerçevesinde haziran ayında kadınlara yönelik araba kullanma yasağını kaldırmasının ardından uçak kullanma yasağı da kalkıyor. Suudi Arabistan Havacılık Akademisi, artık kadınlara pilotluk eğitimi vermeye başlayacak. Yasağın kalkması üzerine yüzlerce kadın, pilot olmak için Ad Dammam’daki Oxford Havacılık Akademisi'de eylül ayında başlayacak derslere kayıt başvurusu yaptı.

.

Havacılık Akademsi’ne başvuruda bulunan kadınlardan, Dalal Yashar önceden pilot olmak isteyen kadınların başka ülkelere gitmek zorunda kaldığını belirtirken, "Seyahat etmek kadınlar için erkeklere nazaran daha zordu. Artık kadınların sadece belirli alanlarda çalışabildiği dönemleri geride bırakmış oluyoruz. Yeteneği ve arzusu olan kadınlara tüm yollar açıldı” şeklinde konuştu.

Öğrenciler 300 milyon dolarlık bir projenin parçası olan akademide 3 yıl boyunca teorik ve pratik eğitimlerden geçecek. Proje, bir uçak bakımı okulunu ve uluslarası uçuş simulatörü merkezini de kapsıyor.

İLK KADIN PİLOT ÜLKEDE UÇAMIYORDU

Suudi Arabistanlı ilk kadın pilot Hind El-Zahid 2005 yılında Ürdün’den uçuş lisansını almasına rağmen yasak nedeniyle ülke hava sahasında uçamıyordu. Suudi Prens El-Velid bin Telal’e ait holdingte özel jet pilotu olarak çalışan El-Zahid, daha sonra mayıs 2017'de Damman Havaalanları Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilmişti. (Kaynak: Euronews)