Suudi Arabistan'ı alt üst eden Prens Selman kimdir?
Suudi Arabistan'da prenslerin de gözaltına alındığı yolsuzluk soruşturmasının mimarı olan veliaht prens Muhammed bin Selman kimdir?
DUVAR - Suudi Arabistan'da kraliyet ailesi üyelerine uzanan yolsuzluk soruşturmasının arkasında, ülkenin veliaht prensi Muhammed bin Selman var. Batılı diplomatların kısaca 'MbS' diye andığı 1985 doğumlu prens, babası Kral Selman'ın iktidarının beyni olarak görülüyor. Emrini verdiği soruşturma da, iktidarını güçlendirme hamlesi olarak yorumlanıyor.
Peki, ülkenin müstakbel kralı 'MbS' kimdir? Siyasi duruşu ve politikaları ne yönde?
HAZİRANDA VELİAHT PRENS İLAN EDİLDİ
Ocak 2015'te babası Kral Selman tarafından dünyanın en genç savunma bakanı ilan edilen Muhammed bin Selman, 'taht oyunları'nda yükselişini bu yıl haziran ayında kuzeni Prens Muhammed bin Nayef'in yerine veliaht prens ilan edilerek pekiştirdi. Bir suikast girişimi sonrası vücudunda şarapnel kalması nedeniyle ağrı kesici olarak morfin ve kokaine bağımlı olan Prens Bin Nayef Haziran 2017'de görevden alındı; 32 yaşındaki 'MbS' veliaht prens ilan edildi.
KATAR'A TECRİDİN BAŞINI ÇEKTİ
'MbS'nin politikalarının merkezinde, Suudi Arabistan ekonomisi petrol bağımlılığından kurtarmak ve daha modern bir devlet kurmak hedefi olduğu belirtiliyor. Veliaht prensin göze çarpan bir diğer tavrıysa, ülkesinin bölgesel rakibi İran'a karşı sert tavrı ve Katar'a yönelik tecride tam destek vermesi. Prens Muhammed, terörü desteklediği gerekçesiyle Katar'a Arap ülkeleri tarafından açılan diplomatik savaşın en ateşli savunucularından biri.
İRAN'A TÜMDEN KARŞI
Prens Muhammed, veliaht prens ilan edildiği gün kendisini telefonla tebrik eden ve sonrasında ilişkileri pekiştirdiği ABD Başkanı Donald Trump'la İran karşıtı bir zemine buluşuyor. MbS, henüz veliaht ilan edilmediği mayıs ayında İran'ın 'Arap dünyasının işlerine karıştığını ve Müslüman dünyaya hâkim olmaya çalıştığını' söylemiş, diyaloğu reddetmişti. Dün de, İran'ın Yemen'deki Husilere roket tedarikini 'savaş sebebi sayılabilecek doğrudan askeri saldırganlık' ifadeleriyle niteledi.
Suudi Arabistan, Prens Muhammed'in nüfuzunun artmasıyla eş zamanlı olarak İran'a karşı Lübnan'da da yeni bir cephe açmış görünüyor. Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin İran ve müttefiki Hizbullah'ın tehditlerini gerekçe göstererek istifa etmesi, bu cephedeki ilk hamle olarak yorumlandı.
MbS'nin, İran'ın Irak'taki nüfuzunu kırmak için Iraklı Şii liderlerle yakın ilişki kurmaya çalıştığı biliniyor.
Prens Muhammed, ülkesinin İran'la bir diğer mücadele alanı olan Yemen'deki savaşın da arkasındaki isim.
VİZYON 2030'LA PETROL BAĞIMLILIĞINA SAVAŞ AÇTI
Prens Muhammed, 'Vizyon 2030' adı verilen, kapsamlı bir ekonomik reform planının da mimarı. 'Vizyon 2030', kadınların işgücüne katılımının artırılmasını, iş imkânları yaratılmasını, tasarruf tedbirleriyle bütçe açığının düşürülmesini ve petrol gelirine bağımlılığın azaltılmasını öngörüyor. Vizyon 2030 dahilinde, devlet petrol şirketi Aramco'nun yüzde 5'inin de özelleştirilmesi planlanıyor.
KADIN HAKLARINA NASIL YAKLAŞIYOR?
Prens Muhammed, geçen hafta 'ılımlı İslam'a dönüş'ten söz ettiği açıklamasıyla dikkat çekmişti. Ülkede bugüne dek ulemanın alanı sayılan eğitim, mahkemeler ve hukuk alanında bir dizi reform girişimi söz konusu. MbS'nin aynı zamanda, kadınlara araba kullanma ve spor müsabakalarını izleme izni verilmesi kararının arkasındaki isim olduğu belirtiliyor. (Dış Haberler)