Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Ertuğ Ergürer: Kazılarda ağır iş makineleri her zaman kullanılır

Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Ertuğ Ergürer, kazı çalışmalarında ağır iş makineleri kullanılmasına ilişkin olarak "İnsan gücünün yetmediği yerde kepçe, vinç, traktör her zaman kullanılır" dedi.

Abone ol

DUVAR - Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Ertuğ Ergürer, kazı çalışmalarında ağır iş makinelerinin kullanıldığı iddialarına yanıt vererek, “Koruma onarım çalışmaları gerekli izinler alınarak sürdürülüyor. Büyük özveri ile yapılan bu çalışmaların asılsız haberler, iddialar ile karalanması çok yanlış" dedi. Ertuğ Ergürer, arkeolojik çalışmalarda kepçe, vinç ve traktörün her zaman kullanılan araçlar olduğunu da belirtti.

'ATIK TOPRAĞIN VE AĞIR BLOKLARIN İNSAN GÜCÜYLE TAŞINMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Ergürer, zorlu coğrafi şartlara sahip 4 kilometrekarelik alanı kaplayan antik kentin, temiz su için oluşturulmuş altyapı sistemleri, meclisi ve su sarnıçlarıyla öne çıktığını belirtti. "İnsan gücüyle kaldırılamayacak bloklar halatlar yardımıyla kepçe ile kaldırılmaktadır" diyen Ergürer, yoğun çalışılan kazılarda çok fazla atık toprak çıktığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bu toprak detaylı bir şekilde kontrol edilir ve sonrasında bir alanda biriktirilir. Bu alandan da traktörler yardımı ile arkeolojik kalıntının olmadığı bir alana taşınır. Bu biriktirilen toprak belli standartları olan çok ağır olmayan ve mutlaka lastik tekerlekli kepçe ile traktörlere yüklenmektedir. Syedra Kenti oldukça zorlu bir coğrafyaya sahip ve geniş bir alana yayılıyor. Tüm atık toprağın kent dışına sadece insan gücüyle taşınması ise zaten mümkün değil. Kentte çalışmalar sırasında insan gücüyle kaldırılamayacak bloklar da arkeologlar denetiminde halatlar yardımıyla kepçe ile kaldırılıyor. Arkeolojik çalışmalarda kepçe, vinç ve traktör her zaman kullanılan araçlar. Dozer veya paletli bir iş aracının kullanılması ise söz konusu değil."

'KORUMA AMAÇLI ONARIM ÇALIŞMALARI GEREKLİ İZİNLER ALINARAK SÜRDÜRÜLÜYOR'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin yazılarında da çalışmaların çevre düzenlemesi, koruma ve onarım ağırlıklı olması konusunda talimat bulunduğunun altını çizen Ergürer, "Kentimize verilen destekler ile sütunlu cadde ayağa kaldırıldı ve kentte acil korunması gereken tüm duvarlarda çalışma yapıldı. Koruma onarım çalışmaları gerekli izinler alınarak sürdürülüyor. Büyük özveri ile yapılan bu çalışmaların asılsız haberler, iddialar ile karalanması çok yanlış." ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)