Syriza kendi medyasını mı yaratıyor?

Yunanistan'da hükümetin 4 sermayedara karasal yayın izni vermesi eleştirilere neden oldu. Köklü kanallar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Abone ol

Nikolaos Stelya

DUVAR - Yunanistan’da Syriza-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti’nin almış olduğu yeni bir karar, siyaset-çıkar ilişkileri tartışmalarını yeniden gündeme getirildi. Hükümet dört büyük sermayedara ülke genelinde yayın yapma izni verirken, ülkenin köklü özel televizyon kanalları kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Koalisyon Hükümeti'nin geçen aylarda onayladığı yeni kanunla beraber, yeni dönemde Yunanistan’ın genelinde 3 devlet kanalıyla beraber 4 özel televizyon kanalı karasal dijital ortamda yayın yapma hakkı elde ediyor. Geçtiğimiz hafta bu dört izin için ihaleye gidildi.

KAPALI İHALE SÜRECİ

Kapalı kapılar ardında neredeyse aralıksız olarak, 3 gün süren ihale süreci neticesinde Syriza-Bağımsız Helenler Hükümeti’ne yakın duran dört Yunanistanlı sermayedar yayın lisans hakkı elde etti. Hali hazırda ülke genelinde yayın yapan Skai ve Ant1 kuruluşlarıyla beraber, yeni dönemde İoannis Vladimirou Kalogritsas ve Vangelis Marinakis lisans elde eden isimler oldu.

Hükümet tarafından lisans verilen son iki isim Yunanistan’ın genelinde tepkilere neden oldu. Marinakis Yunanistan’ın spor devi Olympiakos’un Başkanı ve aynı zamanda Yunanistan’ın önde gelen girişimcilerinden. Marinakis ismi son dönemde birçok yasadışı faaliyetle beraber anılıyor. Marinakis Yunanistan’ın en büyük belediyelerinden birtanesi olan Pire’nin birçok faaliyet alanını kontrolü altında tutarken, futbol endüstrisinde ve birçok ekonomik faaliyet alanında kirli ilişkilerle ve faaliyetlerle karşımıza çıkıyor. Hali hazırda, Olympiakos’un Başkanı’nın başı adli makamlarla dertte. Marinakis hakkında birçok soruşturma açılmış durumda.

TARTIŞMALI İSİMLER

Koalisyon hükümetinin yayın lisans hakkı verdiği Kalogritsas ismi de Yunanistan’da çalkantılara neden olmuş durumda. Kalogritsas gerek Syriza’ya gerekse de Yunanistan Komünist Partisi’ne ve iktidardaki ANEL’e yakın duran bir girişimci. Son dönemde hükümetin birçok kamu yatırımında rol almış olan Kalogritsas’ın bazı hükümet adamlarıyla ve Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos ile özel ilişkileri bulunuyor. Bazı kaynaklara göre, Kalogritsas geçtiğimiz dönemde Syriza’nın büyük bir partiye dönüşümü sürecinde, arka planda önemli roller üstlendi. Aynı kaynaklar, yayın lisansı elde eden Kalogritsas’ın hali hazırda birden fazla kamu yatırımında pay sahibi olduğuna işaret ediyor.

YENİ İŞSİZLER ORDUSU

Syriza-Anel hükümeti medya sektöründe kendi çıkarlarına hitap eden yeni bir ‘oyun alanı’ tesis etmekle suçlanırken, binlerce medya çalışanının da işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Hükümetin son kararı sonrasında Yunanistan genelinde yayın yapan altı kanal kapanma tehlikesiyle yüz yüze kaldı. Bu kanallarda 1800’ün üzerinde basın emekçisinin her an işini kaybedebileceği belirtiliyor. Yunanistan’ın en büyük kanallarından olan Alpha’da işten çıkaracakların listesi 500’ün üzerinde isim içeriyor. Aynı durum Mega için de geçerli.

Kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kanalların önünde iki şık bulunuyor. Hukuk eliyle hükümetin aldığı kararı durdurmanın yanında, alternatif yayın yolları kanal sahiplerinin önünde duran iki şık. Alpha her iki yolu da deniyor. Hukuk yoluyla hükümetin kararını geçersiz kılmaya uğraşan Alpha, geçen aylarda yayınlarını Kıbrıs’a taşıdı ve Ada'da yayınlara başladı.