TAB Gıda işçileri eylemde: Köle değiliz

TAB Gıda bünyesinde çalışan işçiler basın açıklaması yaparak haklarını istedi: TAB Gıda işçisi yalnız değildir. Fast food işçisi yalnız değildir.

Abone ol

DUVAR - DİSK’e bağlı Gıda-İş ve Dev Turizm İş sendikaları TAB Gıda bünyesinde çalışan fast food işçilerinin ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Ata Holdinge bağlı TAB Gıda bünyesindeki Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci ve Usta Dönerci işçilerinin ağır çalışma koşullarına ve sendikalaşmalarının önündeki engellere karşı eylem yapan Gıda-İş ve Dev Turizm İş, fast food işçilerinin sendikalaşmasını engelleyen tutumdan vazgeçilmesini istedi. 

"Değerli basın emekçileri, bugün burada bizimle dayanışmada bulunan tüm işçileri, emekçileri ve gelen kurumları saygıyla selamlıyorum" ifadelerinin yer aldığı açıklamada şunlar söylendi: 

"Ülkenin dört bir yanında metal, motokurye, tekstil, maden, kargo, sağlık, gıda, fast food, depo ve benzeri birçok iş yerinde, işletmede, fabrikada düşük zamlara, artan enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere, işten atmalara ve sendikalaşmanın önündeki engellere karşı, ayağa kalkan, direnen, mücadele eden tüm işçi sınıfımızı selamlıyor, yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum.

Değerli basın emekçileri ve işçi kardeşlerim TAB Gıda’da çalışan işçiler olarak yaşadığımız haksızlıklara karşı gücümüzü birleştiriyoruz, sesimizi yükseltiyoruz. Burger King. Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci, Dominos, KFC, Mc Donald’s işçileri olarak yaşadığımız sorunlar aynıdır; sesimizi, sözümüzü gücümüzü birleştiriyoruz. Ata Holding’e bağlı TAB Gıda firmasında çalışanlar özellikle esnaf kurye dayatmasıyla karşılaşan kuryeler son günlerde oldukça yoğun mobbing ve baskıyla karşı karşıya kalmaktadır."

'TAB GIDA ÇALIŞANI İŞÇİLER YENİ BİR BASKIYLA KARŞI KARŞIYA'

TAB Gıda'ya bağlı çalışanların her geçen gün artan baskılarla karşı karşıya kaldığının vurgulandığı açıklamada, "Burger King. Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci gibi zincir restoranlar işleten TAB Gıda firması her geçen gün servetini büyütürken çalışan üzerindeki baskısını arttırırken, sömürüsünü yoğunlaştırmaktan da geri durmuyor. TAB Gıda’ya bağlı çalışan işçiler son dönemlerde yeni bir baskıyla karşı karşıyadır. Fiyuu uygulamasıyla çalışanları esnaf kurye modeline geçirmeye zorlayan firma bunu kabul etmeyen işçilere yıldırma politikası uygulamaktadır. Esnaf kurye uygulaması ile birçok güvencesizlik yaşayacak kuryelere yetmezmiş gibi tazminat haklarından vazgeçmeleri yönünde de baskı uygulanmaktadır; ‘’Siz tazminatlarınızı boş verin çok çalışırsanız birkaç aya zaten bu tazminatı kazanacaksınız’’ şeklinde anlamsız cümleler kurulmaktadır. Bu uygulamaya geçildiğinde yapmakla sorumlu olunan işi yaparken oluşacak masraflar çalışanlara yüklenmektedir. Zaten yoğun trafikte riskli bir iş yapılırken olası kaza ve masraflar da tamamen çalışana yüklenmek isteniyor. Şirketler pandemi döneminden bu yana her geçen gün servetlerini arttırırken çalışan kesimin ise ücret kaybı oluşmuş ve beraberinde çalışma koşulları çekilmez bir hal almıştır" ifadeleri yer aldı.

'TAB GIDA İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR'

Hak gasplarına karşı işçilerin birlik ve beraberlik sağlamasının vurgulandığı açıklamada son olarak şunlar yer aldı:

"Son dönemlerde birleşerek sesini duyurmaya çalışan HepsiBurada, Trendyol, YemekSepeti kuryelerinde buna yakından tanık oluyoruz. Bizler de sendikalaşma çalışması yürüttüğümüz TAB Gıda bünyesinde yapılmak istenen bu hak gaspına karşı kurye işçi arkadaşların birlik beraberliğini sağlayarak haklı mücadeleleri yanında sonuna kadar yer alacağımızı duyuruyoruz. TAB Gıda işçisi köle değildir, kuryeler köle değildir, dayatılan kölelik koşullarını asla kabul etmiyoruz. Çalışanların hak ettiği değerim, ücretin ve iş güvencesinin karşılanarak, insanca çalışma koşulları oluşturulmasını talep ediyoruz. TAB Gıda yeni yatırımlar yapıyor, yeni şubeler açıyor, karına kar katıyor. Artık kazançlardan payımızı istiyoruz. İnsanca geçinmek, insanca yaşamak, insanca ücret almak istiyoruz. Yıllık izinlerimizi kullanmak istiyoruz. Fazla çalışmanın karşılığı olan mesai ücretlerini almak istiyoruz. Kölece çalışmak istemiyoruz. Çalışan işçiler olarak iş yerinde karar süreçlerinde söz sahibi olmak istiyoruz.

Fast food işçisi olarak yarış atı değiliz, performans uygulaması ile bizi yarıştırmayın. Rekabet değil, insanca çalışma istiyoruz. Çalışırken hak gasplarına uğramak, haklarımızın yenilmesini istemiyoruz. Alın terimizin, emeğimizin karşılığı tam verilsin. Çalışırken endişesiz, güven içinde çalışmak, gelecek kaygısı duymak istemiyoruz.

Bir kez daha tüm TAB Gıda (fast food) çalışan işçiler olarak gücümüzü birleştirelim, insan gibi çalışalım, insan gibi yaşayalım, insan gibi ücret alalım diyoruz. Tüm işçileri örgütlenmeye ve hak almaya çağırıyoruz.

TAB Gıda işçisi yalnız değildir. Fast food işçisi yalnız değildir." (HABER MERKEZİ)