Tabiat parkında dinamitle çalışmaya tepki

Asarağaç Tabiat Parkı'nda yapılacak çalışmada dinamit kullanılacağı belirtildi. İmar planına tepki gösteren çevreciler ise yapılacak çalışma sonrası bölgenin imara açılacağı endişesini taşıyor.

Abone ol

SAMSUN - Samsun'da bulunan Asarağaç Tabiat Parkı'ndan geçen Ordu-Samsun yolundaki kaya düşmelerine karşı hazırlanan imar planında 700 dönümlük bir alanda ağaçları kesileceği ve dinamit patlatılacağı ortaya çıktı.

Samsun'da Büyükşehir Belediyesi tarafından yerel seçime iki gün kala ağaçların kesildiği Asarağaç Tabiat Parkı'nda yapılacak çalışmanın detaylarının yer aldığı raporda, bölgede dinamitlerin patlatılacağı belirtildi.

Samsun-Ordu karayoluna kaya düşmesi sorunun önlenmesi amacıyla uygulamaya konulan çalışma ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu ise duruma tepki gösterdi.

'KAYA DÜŞMESİ BAHANE'

Memişoğlu, Asarağaç Tabiat Parkı'nda yok edilmesi planlanan alana ilişkin, "Kaya düşmesini bahane ederek bin 300 metre bandı, kademeli olarak geniş çaplı açacaklar. Araziyi dinamit patlatarak açacaklar. Burada tahrip edilecek alan 700 dönüm" ifadelerini kullandı. 

Asarağaç Tabiat Parkı'nda konuşan Memişoğlu, tahrip edilecek alanın iki tane Doğu Park'a tekabül edeceğini vurguladı. 

'BURADA ESAS OLAN İMAR RANTINA KILIF HAZIRLAMAKTIR'

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Atila Tekcan, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nden 3 gün önce başlayan ve bölgede kaya mezarlarının bulunması üzerine durdurulan çalışma ile ilgili konuştu. 

Asarağaç Tabiat Parkı'nın önemine değinen Tekcan, şu ifadeleri kullandı: 

"Asarağaç Tabiat Parkı M.Ö 60.000 yılına dayanan bir geçmişe sahip. Burası dünya kültür mirasıdır. Karadenizin en eski insan yerleşkesi olan Hitit, eski Tunç Çağı, Helenistik dönemden kalan anıt ve kalıntıların yer aldığı ve şu an Bayraktepe Milli Parkı olan, kültür ile doğayı insanlarımızla buluşturan bu yerleşim alanı haklı hiçbir gerekçe gösterilmeden, 'yüksek riskli alan' diye alınan bir kararla katledilmektedir. Burada esas olan imar rantına kılıf hazırlamaktır."

CHP'li Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Tekcan, "60 bin yıldır kimsenin aklına gelmeyen bu fikir nasıl oldu da bizim yöneticilerimiz aklına geldi, hiç mi tarihten anlamıyorlar?" diye konuştu. 

İMAR PLANINDA DİNAMİT KULLANIMI YER ALDI

Söz konusu çalışma için hazırlanan nazım imar planında şu ifadeler yer aldı:

"Çalışma alanında 100 metre genişlikte ve 50 metre yükseklikte iki adet basamak oluşturulması planlanmıştır. Planlanan basamaklar dik deliklerle kademeli basamak basamak patlatması yöntemi uygulaması ile gerçekleştirilecektir. Delikler 89 milimetre çapında ve dik delinecektir. Deliklere 36 kilo ANFO ve 1 kilo jelatinit dinamit şarj edilecektir. Delikler aralarında gecikme verilerek patlatılacaktır. Bu durumda anlık şarj bir deliğin patlayıcı yükü olan 37 kilograma eşit olacaktır."

(HABER MERKEZİ)