Taciz davasında şikayet yok: 'Çocuklara baskı yapılıyor'

Van Özalp'te dokuz çocuğun köy imamının tacizine uğradığı iddiasıyla açılan davada aileler şikayetçi olmadı. Çocukların ifadelerinin de değiştiği davada mahkeme sanığın tahliye talebini reddederek duruşmayı erteledi. Avukat Erkan Sayyiğit: "Çocuklar köylüler ve ailelerden baskı görüyor."

Abone ol

Rojda Oğuz

VAN - Özalp ilçesinin Dönerdere Köyü'nde dokuz çocuğun imam tarafından taciz edildiği iddiasıyla açılan davada, çocukların ifadeleri değiştirildi ve aileler şikayetçi olmadı. Mağdur avukatı, çocuklara baskı yapıldığını söyledi.

54 yaşında ve 4 çocuk babası olan köy imamı M.Ş.G., 2015 yılından, 2019 yılına kadar Kuran kursuna gelen kız öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla Mayıs 2019’dan beridir Van M Tipi Cezaevi’de tutuklu bulunuyor. Dört kız çocuğunun daha önce ifadelerini geri çektiği savcılık soruşturması beş çocuk üzerinden devam etti. Savcılık her mağdur için 8 ile 15 yıl arası ceza istedi.

İLK İFADELERİNDE TACİZİ ANLATTILAR

Olayın yaşandığı 2015 yılında yaşları 12 yaşından küçük olan çocuklar, ifadelerinde imam M.Ş.G.’in kendilerine fiziki tacizde bulduklarını anlatmıştı. Toplamda üç defa ifadelerine başvurulan çocuklar, verdikleri son ifadede, Kuran kursuna gitmemek için taciz iddialarında bulduklarını söylemişti.

Van 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada karar bekleniyordu. Duruşmaya, sanık cezaevinden SEGBİS’le katıldı. Duruşmaya çocukların aileleri de katıldı. Pandemi gerekçesiyle gazetecilerin alınmadığı duruşmada ailelerin hiçbiri sanık M. Ş. G.’den şikayetçi olmadı. Sanık bütün iddiaları reddederek beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti imamın tutukluluk halinin devamına karar verirken, duruşmayı eksik hususların tamamlanması için 1 Aralık'a erteledi. 

MAĞDUR AVUKATI: ÖZGÜR İRADELERİYLE VERİLEN İFADELER DEĞİL

Olayın köy okulunda görevli bir rehber öğretmeninin cinsel istismar ile ilgili eğitimi sonrası ortaya çıktığını belirten H.A.’nın avukatı Erkan Sayyiğit, yargılama boyunca çocukların hem aileleri hem de köy ahalisi tarafından ciddi baskılara maruz kaldıklarını iddia etti: “Aileler çocuklarına inanmadığı için yanlarında durmadı ve sürekli imamın suçsuz olduğunu dile getirdiler. Çocukların yaşadıkları bu travmatik olay karşısında yalnız kalmaları, aile ve köy ahalisinin sürekli ifadelerini değiştirmeleri yönünde baskılarına daha fazla dayanamayan çocuklar, kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçip imama iftira attıkları yönünde beyanda dahi bulundular. Her ne kadar mağdurlar adli görüşme odasında mahkeme huzurunda şikayetten vazgeçseler de biz bu beyanların özgür iradeleri sonucu dile getirilen ifadeler olduğunu düşünmüyoruz.”