Tahir Elçi soruşturmasında bir yılın bilançosu
Tahir Elçi cinayetinde ifadesi alınmış veya hakkında şüpheli sıfatıyla işlem yapılmış kimse yok. Davada bir yılda üç savcı değişti.
DUVAR - Eski Diyarbakır Barosu başkanı Tahir Elçi'nin ölümünün üzerinden bir yıl geçti. BBC Türkiye cinayetin soruşturmasıyla ilgili Diyarbakır barosu avukatlarıyla konuştu. Rengin Arslan'ın haberine göre soruşturma etkili bir biçimde yürütülmüyor ve davayı takip eden avukatlar dosyanın tamamına ulaşmakta güçlük çekiyor.
Diyarbakır Barosu'nun başkanı Ahmet Özmen, aradan bir yıl geçmiş olmasına rağmen ifadesi alınmış veya hakkında şüpheli sıfatıyla işlem yapılmış kimsenin bulunmadığını belirtiyor. Tahir Elçi dosyasında bir sene içinde üç defa savcı değiştirildi. Diyarbakır barosu avukatlarından Mahsuni Karaman, 2016'nın Mart ayından beri bu dosya ilişkilerinin kesildiğini ifade ediyor.
Karaman, soruşturmayla ilgili gördükleri eksiklikler ve talepleri şu şekilde sıralıyor:
"Asıl cinayet bölgesi Tahir Elçi'nin cesedinin bulunduğu yerdedir. Neden orada, kamera görüntülerinden numaralandırıldığı dahi görülmüş olan deliller başta toplanmadı?" Tahir Elçi'nin öldürülmesinden iki gün sonra sabah erken saatlerde olayın meydana geldiği sokağa giden savcılık ve olay yeri inceleme ekipleri, bölgede çatışma olduğu ve yakınlarından bir patlama sesi geldiği gerekçesiyle çalışmalarını tamamlamadan sokaktan ayrılmıştı.
17 SANİYELİK GÖRÜNTÜ KAYIP
Tahir Elçi vurulduğu sırada orada bir basın açıklaması için bulunduğu için o anı kaydeden pek çok kamera bulunuyor. Öte yandan kamera kayıtlarında 17 saniyelik bir bölüm kayıt kayıp. Elçi'nin vurulmasıyla ilgili diğer bir önemli soru da bu kaydın kasıtlı olarak yok edilip edilmediği. Karaman, kameranın, kameraya ait hafıza kartının el konulmasını, orijinal hallerinin adli tıbba ve TÜBİTAK'a gönderilmesini istedikleri halde bir yanıt alamadıklarını ifade ediyor.
MERMİ ÇEKİRDEĞİ BULUNAMADI
Karaman ayrıca Tahir Elçi'nin vurulduğu merminin çekirdeğinin hâlâ bulunamadığını da hatırlatıyor bu yüzden Elçi'yi Başsavcılık tarafından toplanılan 30 küsür silahtan hangisiyle vurulduğu tespit edilemiyor. Mahsuni Karaman an hemen sonra giden cumhuriyet başsavcılığı ekibinin, olay yeri inceleme ekibinin bazı silah sesleri nedeniyle geri çekilmesi, oradaki mermi çekirdeğini bulmamış olmaları bu işi bu bilinmezliğe sürükleyen ilk birinci olay. Asli sorun kaynağı o andır" diyor
Cinayet noktasını değil ama sokağı gören kameralardan bir grubun da PTT binasına ait olduğunu belirten Karaman, 5 ayrı kameradan gelen görüntülerden 5. kamerada Tahir Elçi'nin öldürülmesi öncesine ait 17 dakikalık bir görüntünün bulunmadığını söylüyor.
Mahsuni Karaman, tıpkı diğer kayıtta olduğu gibi avukatlar burada teknik bir hatanın mı yoksa dijital veriye bir müdahale mi olduğunun araştırılmasını talep ediyor.
Tahir Elçi davası avukatları ayrıca Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği sırada, sokağın başında ve içinde iki kişiden oluşan iki istihbaratçı polis ekibi olduğunu belirtiyor.
İlk olarak iki tane polis, örgüt militanlarını takip ederken bu sokağa geliyorlar. Diğer iki polis ise halihazırda sokağın içinde bulunuyor. Avukatlar, bu iki ekip arasında herhangi bir telsiz konuşması veya iletişim olup olmadığının araştırılmasını talep ediyor. Karaman ayrıca son olarak, sokak içinde çıkan çatışma nedeniyle elinde silah olan ve o gün silah kullanan bütün kamu görevlilerinin şüpheli sıfatıyla dinlenmesi gerekirken, bir kısmının sadece tanık veya bilgi veren kişiler olarak dosyaya dahil edildiğini belirtiyor.
Avukatlar, bu soruları sorarken savcılıkla aynı tarafta olduklarını özellikle vurguluyorlar.