Taksim Dayanışma Sözcüsü Yapıcı: Ne Gezi terör ne de Osman Kavala terörist

Taksim Dayanışması'ndan Osman Kavala'ya destek: Ne Gezi terör ne de Osman Kavala terörist

Abone ol

DUVAR - 17-25 Aralık ile 15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan işadamı Osman Kavala’ya Gezi eylemlerinin simge isimlerinden destek geldi. Taksim Dayanışması sözcüsü Mücella Yapıcı “Ne Gezi bu şekilde terörize edilebilir ne de insanlar” diye konuştu.

Cumhuriyet'te Zehra Özdilek ve Seyhan Avşar imzasıyla yayımlanan habere göre, Gezi Direnişinin simge isimleri, Atatürk Havalimanı’nda 18 Ekim’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan iş adamı Osman Kavala’ya yönelik “Gezi eylemlerinin organizatörü olduğu” suçlamasına tepki gösterdi.

'HUKUKA AYKIRI BİR KARAR?'

Avukat Can Atalay: Öncelikle; Gezi Direnişi ile ilgili olarak aradan dört buçuk yıllık bir süre geçtikten sonra şu ana kadar açılmış ve çok önemli kısmı beraatle sonuçlanmış davalardaki iddialardan bambaşka iddialar ileri sürülemez; açıkça hukuka aykırıdır. Öte yandan; haklarına ve geleceğine sahip çıkan milyonlarca yurttaşın haklı ve meşru direnişinin bir konsermiş gibi bir “organizatör” ile izah edilemeyeceğine hiç kuşku yok... Paris Komünü’nü, “occupy” eylemlerini ya da dünyanın herhangi bir yerinde zırhlı araçların karşısına bedenleri ile dikilenleri bir organizasyon firmasından mı soruyoruz? Görüldüğü kadarı ile siyasi iktidar kendisine yönelik demokratik eleştirileri; hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı meşru direnişi kriminalize etmeye çalışacak. Aradan geçen süreye karşın Kavala’nın “organizatörlük” ile suçlanmasını bu nedenlerle haksız, yersiz, dayanaktan yoksun ve açıkça hukuka aykırı görürüm.

'GEZİ SUÇ DEĞİLDİR'

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder: Birincisi Gezi’deki itiraz ve direniş bir suç değildir. Bunun bir suç olmadığı mahkeme kararıyla da tescillenmiştir. İkincisi Gezi Direnişi birkaç kişi ya da birkaç kuruma izafe edilemeyecek kadar yaygın ve kolektif bir itirazdır. Eğer Gezi suç sayılacaksa bunun tek bir suçlusu vardır: dönemin iktidarı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir.

'KAVALA DEĞİL HERKES HEDEF' 

Taksim Dayanışması Sözcüsü, Mücella Yapıcı: Hepimiz biliyoruz ki Gezi’nin herhangi bir organizatörü yok. Organizatörü de varsa eğer iktidarın amansız şiddet politikalarını yönlendirenlerdir. Gezi Direnişi’nin esas ortaya çıkmasının nedeni çok haklı bir talebe ve dayanışmaya iktidar tarafından olağanüstü şiddetle karşı koyulmasıdır. Benim de içinde bulunduğum bir sürü insan böyle suçlandı ve beraat ettik. Ben Gezi’nin içinde bir insan olarak, hiç kimse hele de Kavala tarafından organize edilmediğimden eminim. Koskoca Gezi sırasında Osman Kavala ile hiç rastlaşıp konuşmadım ama eminim o da hepimiz gibi bir Gezi insanıydı. Osman bey için basında yer alan iddiaları okuduğumuzda da benim hissettiğim şey aslında hedefin Osman Kavala değil bu ülkenin aydın insanları ve Gezi Direnişi olduğu. Ne Gezi bu şekilde terörize edilebilir ne de başka insanlar.

'KAVALA'NIN TUTUKLANMASI PARA ETMEZ' 

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: Tutuklamanın nedeni, Kavala’nın demokrasi, insan hakları, mülteciler vs. gibi konularda kendilerine engel olması, uluslararası alanda etkin olmasıdır. Kavala işadamları arasında kapatmalar ve engellemeler ile yıldırılamayacak bir isim. İki sebeple Kavala’nın Gezi Direnişi ile suçlanması beş para etmez. Birincisi nereden bakarsanız bakın Gezi’nin planlayıcısı ekolojik grubun ezilmesinden doğan itirazların, bir halk mücadelesine dönüşmesidir. İkincisi ise sosyolojik olarak Gezi direnişi hükümetin raporlarının, savcıların konusu oldu. Gezi sürecinde çok sayıda insana dava açıldı. Ama bu davalar bitti. Bu davaların ortak yanı ise amacın hükümeti devirmek olmadığı ve şiddet içeren eylemler olmadığıdır. Osman Kavala’yı bu ve buna benzer iddialarla tutuklamak inandırıcılıktan uzak ve aptalcadır.

'BENİM KADAR YAPMIŞTIR'

Oyuncu Şebnem Sönmez: Gezi’nin hiç bir organizatörü yoktu. Bütün dünya çok iyi biliyor ki Gezi lidersiz bir direnişti. Tamamen halk tarafından kendi özgür iradesi ile insanların sokağı çıktığı ve birbirini desteklediği, beğenmediği düzene hep beraber ‘Hayır’ demeyi, belkide tarihimizde ilk kez başarmış çok önemli bir direnişti. Aktif olarak 21 gün orada olan bizler hiçbir şekilde özel birinin herhangi bir şeyi organize ettiği ne gördük ne duyduk. Herkes elinden ne geliyorsa yaptı. Osman Bey ne yaptıysa benim kadar yapmıştır, o suçluysa ben de suçluyum. Hepimiz teker teker onun kadar suçlu sayılırız. Sadece vicdanı ve hür iradesiyle davranan insanların direnişiydi. Kavala da öyle biri zaten.