Taksim’e 1 Mayıs ablukası: Çok sayıda kişi gözaltına alındı

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutlamak amacıyla Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Abone ol

DUVAR - Taksim Meydanı bu yıl da 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamalarına yasaklandı. 1 Mayıs nedeniyle İstanbul Valiliği tarafından saat 06.00'dan itibaren Taksim Meydanı'na çıkan yollar kapatıldı.


Şişli ve Beşiktaş yönünden Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçenler polis barikatıyla engellendi.



İstanbul'da sabah saatlerinde Şişli Cumhuriyet Caddesi'nden Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 12 kişi gözaltına alındı.

Kent genelinde 21 bin 171 polisin görevlendirildiği açıklandı. (Fotoğraf: Ferhat Yaşar)

Kurtuluş ve Beşiktaş'ta da polis saldırıları oldu. 

Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde toplananlar gözaltına alınırken, bir inşaat işçisi polislere "Oturduğun evi de sana emir verenlerin oturduğu yeri de ben yaptım, niye vuruyorsun?" diye seslendi.



Kurtuluş'ta Öğrenci Kolektifleri üyeleri ile Beşiktaş Akaretler'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen Gençlik Komiteleri üyeleri de polis tarafından gözaltına alındı.

Cevahir AVM önünde gözaltı sorasında polisler kalkanlarla gazetecilerin çekim yapmasını engelledi.

DİSK: TAKSİM'DE 1 MAYISLARI KUTLADIĞIMIZ, EMEĞİN TÜRKİYESİ'Nİ KURACAĞIZ

İşçi konfederasyonları temsilcileri ise Taksim Meydanı'na çelenk bırakarak, anmada bulundu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yönetim kuruluyla birlikte Taksim'deki Atatürk anıtına yürüdü. Buraya çelenk koyan Arzu Çerkezoğlu, “Bugün 1 Mayıs. Bugün işçi emekçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü. DİSK Yönetim Kurulu olarak çelengimizi bırakmak üzere buradayız. Sizler de biliyorsunuz İstanbul'da bu yıl 1 Mayıs mitingimizi Maltepe Meydanı'nda gerçekleştireceğiz. Birazdan hep beraber oraya gideceğiz. 1 Mayıs meydanı, Taksim meydanıdır. Yıllarca 1 Mayıs'ın ve Taksim'in özgürleştirilmesi için uzun mücadeleler verdik. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük 1 Mayısını yaptık bu meydanda. Taksim'de 1 Mayısları yaptığımız, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın, kardeşliğin, emeğin Türkiyesi'ni kuracağız" dedi.


Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberinde temsilciler de Kazancı Yokuşu'na gelerek, 1 Mayıs 1977'deki olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Gruptakiler daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçerek buraya çelenk sundu.
Hak-İş bu yıl meydanlarda kutlama yapmama kararı almıştı.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ: EMEK DÜŞMANI POLİTİKALARA KARŞI MÜCADELEYE DEVAM

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu da Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakırken, Genel Başkanı Mehmet Balık, bu yıl 1 Mayıs'ın AK Parti iktidarının sosyal, kültürel ve ekonomik sömürüsünün en üst noktaya ulaştığı döneme denk geldiğini söyledi.



"Emperyalist-kapitalist sistem ve AKP iktidarı kol kola girerek, işçi sınıfının uluslararası dayanışmasını önlemek amacıyla sarı sendikacılığı örgütlemektedir" diyen Balık "Siyasi iktidarın dayatmalarıyla örgütsüz, güvencesiz, korumasız ve güvenliksiz bırakılan iş yerlerinde yaşanan iş cinayetlerinde büyük artış var. Milyonlarca işçi ölümün kucağında çalışma koşullarına terk edilmektedir. Kamu emekçilerinin ise 4688 sayılı sahte sendika yasasıyla eli kolu bağlanmıştır. Tüm emekçilerle birlikte yurdun her yerinden sesleniyoruz. Emek ve cumhuriyet düşmanı politikalarına, iş güvencesinin kaldırılması girişimlerine, taşeron, esnek ve kuralsız çalıştırmaya, iş cinayetlerine, ırkçı, gerici ve bölücü eğitim sistemine, özelleştirme ve yerelleştirmeye karşı çıkmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı. 
(HABER MERKEZİ)