Taliban'ın yeni lideri belli oldu

Molla Mansur'un öldürüldüğünü doğrulayan Taliban, Molla Haybatullah Akunzade'nin örgütün yeni lideri olduğunu açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Taliban lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur'un, ABD'nin insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda öldürüldüğü örgüt tarafından doğrulandı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, örgütün yeni lideri Molla Haybatullah Akunzade olduğunu açıkladı. Akhunzade'nin yardımcılığına ise Siracüddin Hakkani ve Molla Yakup getirildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ölen Molla Mansur'un iki yardımcısından biri olan Akhunzade'nin görevi, fetva vermek ve örgüte dini meşruiyet kazandırmaktı. Akhunzade, daha önceden de Taliban mahkemelerinden sorumluydu.

21 Mayıs Cumartesi günü ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında Molla Mansur'un öldürüldüğü iddia edilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Pentagon, ABD Başkanı Barack Obama'nın onayıyla yapılan saldırıda Molla Mansur'un "muhtemelen" öldüğünü açıklamıştı.

Taliban komutanlarından Molla Abdül Rauf, Molla Mansur'un cuma günü geç saatlerde öldüğünü açıklasa da, Reuters'e konuşan başka bir komutan Rauf'un açıklamasını yalanlamıştı.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ ZORA GİREBİLİR

Kremlin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Molla Mansur'un ölmüş olması durumunda Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin zora girecebileceğini söyledi. Sputnik News'in Interfax'a dayandırdığı haberine göre, 23 Mayıs'ta açıklama yapan Kabulov, Molla Mansur'un yerine Siracüddün Hakkani'nin geçebileceğini ifade etti. Kabulov, "Hakkani aşırı radikal biri. Bu nedenle Mansur'un onun yerine geçmesi herkes için çok kötü olur" dedi.

Hakkani, yeni lider Molla Akunzade'nin yardımcısı oldu.