'Tam karantina geciktikçe ekonomik maliyeti artıyor'
Prof. Dr. Selva Demiralp, bilim insanlarıyla birlikte korona virüsünün ekonomi üzerindeki etkilerini araştırdı. Demiralp en az hasar için bir an önce bir aylık karantina ilan edilmesi gerektiğini belirtti.
DUVAR - Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Yetkin Report'ta yayınladığı araştırmasında bir aylık karantina ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Koç Üniversitesi’nden Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş, Muhammed Ali Yıldırım ve University of Maryland’den Şebnem Kalemli Özcan ile beraber yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını paylaşan Demiralp, "Ekonomi üzerinde en az hasar, ülke çapında uygulanacak bir aylık tam karantina uygulaması ile mümkün" dedi.
"Tam karantina geciktikçe ekonomik maliyeti artıyor" başlıklı yazısında "'Tam karantina' senaryosunda sadece en gerekli olan sektörlerin açık olduğunu varsayıyoruz. Karantinanın başarılı olması için Güney Kore benzeri bir uygulama ile hasta olanların sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor" çıkarımlarını yapan Demiralp'in araştırmasından bir bölüm şöyle,
Araştırmamızda, belirli varsayımlar altında elde ettiğimiz sonuçlar şöyle özetlenebilir; ekonomi üzerinde en az hasar, ülke çapında uygulanacak bir aylık tam karantina uygulaması ile mümkün. Tam karantina uygulaması geciktiği sürece salgını kontrol altına almak zorlaşıyor ve karantinada geçmesi gereken süre (ve dolayısıyla ekonomik maliyet) artıyor.Alternatif karantina senaryolarının Gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) üzerindeki etkileri şöyle:
– İngiltere’nin krizin başında denediğine benzer şekilde, hiçbirşey yapılmadan virüsün doğal süreci ile yayılıp ömrünü tamamlaması durumunda GSYH yüzde 11 azalıyor. Ancak korona Covid-19 salgını nedeniyle ölüm sayısının en yüksek olduğu bu alternatif insani açıdan kabul edilebilir değil.
– Şu andaki uygulamaya benzer kısmi bir karantina uygulaması ile GSYH yüzde 17 azalıyor,
– Çin’deki uygulamaya benzer şekilde, tam karantina uygulaması bugün uygulamaya konduğu takdirde salgın 42 günde kontrol altına alınıyor ve GSYH yüzde 7,8 azalıyor
-Tam karantina uygulamasında bir günlük gecikme olduğunda salgın 44 günde kontrol altına alınabiliyor ve GSYH’deki daralma yüzde 8,2 oluyor.