Tam liste: 'FETÖ'den el konulan 1289 şirket satışta!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 'FETÖ'ye ait olduğu iddiasıyla el koyduğu 1289 şirket ile bu şirketlere ait mal varlıklarının listesini yayınladı. Listede yer alan, aralarında zeytinlikten, üniversiteye, AVM’den, otellere kadar çok sayıda gayrimenkul satışa sunuldu. Liste Cumhuriyet tarihinin en büyük el değiştirmelerinden birinin gerçekleşeceğini gösteriyor.

Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlatılan FETÖ operasyonları sonucunda Türkiye’de son yılların en büyük kamulaştırması yapılmış oldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kendisine ait ve kayyımlar tarafından satılığa çıkartılan arsa, gayrimenkul, okul, yurt, otel, petrol istasyonu gibi onlarca sektörde faaliyet gösteren 1289 şirket ve kişilere ait varlıkların tam listesini yayınladı. TMSF’nin elindeki bu varlıkların miktarı ve faaliyet gösterdikleri alanlardaki çeşitlilik, büyük  bir kamulaştırma operasyonunun yapıldığını gösteriyor.

'ÇİFTLİK'TEN ÜNİVERSİTEYE 

TMSF’nin satılığa çıkardığı varlıklar arasında malikane, arsa, içinde büyükbaş hayvanları olan çiftlik, lokanta, pastane, market, üniversite ile çeşitli marka otomobiller ve galeriler de var. El konan şirketlere ve şahıslara ait bu varlıklar Kırklareli’nden, Trabzon’a, Antep’den İzmir’e kadar Türkiye’nin hemen her ilinde bulunuyor.

Holding, şirket ve şahıslara ait olmak üzere tam 1289 adet varlık satılığa çıkartılmış durumda. Yayınlanan listede en büyük payı eğitim alanında faaliyet gösteren şirketlere ait mallar oluşturuyor. Listeye göre tam 370 okul ve 307 yurda el konulmuş. TMSF elindeki bu okul binaları ve yurtları da satılığa çıkarmış durumda. 'Okul ve Yurt' başlığı altında faaliyet gösteren şirketlerin ortaöğrenimden, üniversite’ye kadar eğitimin birçok alanını kapsadığı da görülüyor.

SİTELER, ZEYTİNLİKLER

El konan ve satılığa çıkartılan varlıklar arasında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan son derece değerli emlak da bulunuyor. Çeşitli şirket ve kişilere ait 95 adet inşaatı süren site, arsa ve konut var. Satışa sunulan bu arsa ve konutların listelerinde bazılarının yanına “Yüzde doksan dokuzu bitmiş, kalanı için on milyon lira harcanması gerekiyor” gibi notlar düşülmüş. Bu emlak arasında zeytinlik, fidanlık gibi tarımsal amaçlı kullanılan arazilerde bulunuyor. Bazı değerli arsaların yanına ise “Yüzde elli kat karşılığı verileceği” notu düşülmüş.

KAYSERİ’DE BOYDAK HOLDİNG’İN MALLARI DA SATIŞTA

Listede isimleri bulundukları şehir ile özdeşleşmiş büyük holdinglere ait gayrimenkuller ve şirketler de yer alıyor. Bunlardan en önemlilerinden birisi adı Kayseri ile özdeşleşmiş durumda olan Boydak Holding’e ait şirketler. Özellikle mobilya sektöründe Kayseri’de faaliyet gösteren Boydak Holding’e ait çeşitli şirketler satılığa çıkartılmış. Listede Boydak Holding’in on beş şirketinin satışa konulduğu görülüyor. Listede dikkat çeken bir başka Holding ise geçmişten beri adı cemaat ile özdeşleşmiş olan Koza-İpek grubu. Koza-İpek grubunun medya alanında olduğu kadar madencilik özellikle altın madenciliği konusunda etkin olduğu biliniyor. Koza Altın, çeşitli televizyon ve gazetelere sahip İpek Medya adlı şirketler de TMSF’nin elinde bulunuyor. Ayrıca yine medya ve yayıncılık ile bağlantılı dağıtım, matbaa ve bilişim şirketleri de el konulup satışa konan şirketler arasında.

DİYARBAKIR TEK ŞİRKETLE SONUNCU

Listede dikkat çeken sektörlerden birisi de AVM’ler. Çeşitli sektörlerde üretim yapan 17 fabrikanın arasında uçak simülatörü üreten bir fabrika dahi var. Listede satışa konan şirketler, arsalar ve fabrikaların bulunduğu şehirlere baktığımızda öncelikle Türkiye’nin ticaret ve sanayisinin gelişmiş olduğu şehirlerin ön planda olduğunu görüyoruz. Ağırlık ise başta Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep, Kayseri, Konya gibi şehirlerde. En az şirketin bulunduğu il tek şirketle Diyarbakır.

Satışa sunulmak üzere listelenen bu varlıkların toplam maddi karşılığını hesaplamak ise uzmanların günlerce çalışmasını gerektirecek boyutta. Marina’dan, petrol istasyonuna, matbaadan, altın madenlerine kadar çok çeşitli alanlardaki bu şirketlerin satışının gerçekleşmesi durumunda ise cumhuriyet tarihinin en büyük mülk değişiminin olacağını görüyoruz.

TMSF'den 'satış' uyarısı

TMSF'den geçen cuma günü, "FETÖ/PDY ile ilişkili şirketlerin ve mal varlıklarının satışı hakkında" bir basın açıklaması yapıldı. "Son zamanlarda, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kayyım atanan şirketleri veya mal varlıklarını sattığını iddia eden kötü niyetli kişilere karşı vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet ediyoruz" denilen açıklamada, bu kişiler hakkında kurum tarafından yasal yollara başvurulduğu belirtildi. Açıklamada, "Ayrıca, 6758 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde şirketlerin veya varlıklarının satışının nasıl yapılacağı açıkça belirtilmiştir. Söz konusu düzenleme, 'Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun ilişkili olduğu Bakan tarafından karar verilebilir. Satış ve tasfiye işlemleri ilgili şirketin yönetim kurulu tarafından yerine getirilir' şeklindedir" denildi.

Biev Yapı Hasırcı İnşaat'tan açıklama

Listede adı geçen Biev Yapı Hasırcı İnşaat, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bahse konu haberde satışa çıkarılan şirketler listesinde şirketimiz Biev Yapı Hasırcı İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti'nin satışa çıktığına dair haberler yer almaktadır. Söz konusu listede belirtilen şirketimizin satışa çıktığı haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna duyurulur" denildi.