Tankın içinden çıkan emniyet müdürüne ağırlaştırılmış müebbet cezası
Darbe girişimi sırasında tankın içinde çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı eski Başkomiser Halil İbrahim Alan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Davada, bir polis ise beraat etti.
DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, İstanbul'da bir tankın içinden askeri kamuflajla çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı ve emrindeki polislere darbecilere karşı direnmeme talimatı verdiği iddia edilen eski Başakşehir İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Zafer Kuloğlu'na ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
İstanbul'da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından haklarında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açılan 29 polisin yargılandığı davada, dosyası ayrılan eski emniyet müdürü Zafer Kuloğlu, eski başkomiser Halil İbrahim Alan ve tutuksuz sanık eski polis Erdoğan İkiz'in davası karar duruşması görüldü.
İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski Emniyet Müdürü Zafer Kuloğlu, eski Başkomiser Halil İbrahim Alan ve tutuksuz sanık eski polis Erdoğan İkiz ile avukatları katıldı. Sanık avukatları esas hakkında savunma yaptı. Ardından son sözleri sorulan sanıklar, beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, Mithat Aynacı ve Zafer Kuloğlu'na "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Halil İbrahim Alan'ı da aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptıran heyet, iyi hal indirimi uygulayarak cezayı müebbete hapse çevirdi. Tutuksuz sanık Erdoğan İkiz ise beraat etti.
NE OLMUŞTU?
İstanbul'da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aralarında emniyet müdürleri ile helikopter pilotlarının da bulunduğu 29 polis hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açılmıştı. İddianamede, Zafer Kuloğlu'nun darbe girişimi sırasında emrindeki polislere darbeci askerlerle çatışmama emri verdiği iddia edilmişti.
Kuloğlu'nun darbe girişimi sırasında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı ile birlikte hareket ettiği ve o gece 3 kez telefon ile görüştüğü belirtilerek, sanığın özel aracıyla Bahçeşehir'den Fatih'e kadar geldiği ancak Aynacı'nın yakalanmasından sonra geri döndüğü ileri sürülmüştü. İddianamede, diğer sanıkların da darbecilere karşı direnmediği ve görev yerlerine gitmediği iddia edilmişti. (İSTANBUL/DHA)