Tarihi Antakya planı belli oldu: Çok fazla mülkiyet kaybı var

Tarihi Antakya’nın yeni planı yayımlandı. Deprem öncesi çok fazla ev ve işyerinin olduğu bölgede birçok kişinin mülkü yeşil alan ya da sosyal tesise dönüştü.

Abone ol

HATAY - Depremde büyük hasar alan Antakya’nın tarihi kent merkezinin planı Hatay Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sayfasında 11 Haziran tarihinde yayımlandı. 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kanunu kapsamında hazırlanan plan, 11 Haziran 2024’ten itibaren itiraz hakkı da içinde olmak üzere 15 gün süre askıya çıkarıldı.

'PLANIN TATİLE DENK GELMESİ İYİ NİYETTEN UZAK'

Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik, 2 gün önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Hatay’a gelerek, bir toplantıyla açıkladığı planın birçok insanın mülkiyet kaybına neden olacağının altını çizdi.

İtiraz için sadece 15 gün süre verilmesinin de manidar olduğunu vurgulayan Özçelik, “15 günlük sürenin 11 günü bayram tatili zaten. İtiraz için üç gün süre kalıyor. Herkes itiraz edecek bu plana resmi daire de yetişemez. Ayrıca birçok kişinin plandan haberi yok zaten. Tarihin bu şekilde olması bile iyi niyetten uzak. Plana itiraz eden çok. Örnek, kişinin tarihi Antakya’da işyeri var, yeşil alan olmuş. Ya da eski köy garajları dediğimiz bölge işyerlerinin olduğu, ticaret merkezi. Burası da konut olarak görülüyor planda. İtiraz hakkı var ama muhtemelen üç günde yetişmeyecek. Birçoğu mahkemeye kalacak. Mahkemeyle herkesin itiraz hakkı var” diye konuştu. 

KİLİSE VAKIF BAŞKANI: 'YÜZDE 70’İNE GİDİN DENİLİYOR'

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, tarihi evlerin yer aldığı Saray Caddesi’nde Ortodoks Kilisesi’nin yanındaki vakfa ait dükkanların zemin artı iki kat imarla kaldığını, fakat eski Hatay Valiliği’nin de olduğu bölgenin 7 kat olan imar planının 3 kata indirildiğini belirterek, “Bu bölge Kışlasaray ve Zenginler mahallesi. Burada evler sağlam. Atatürk, Parkı, Yunus Emre, Maksim park gibi yeşil alanı olan yerler. Yeni planda hiç de ihtiyaç olmadığı halde birçok mülk ya yeşil alan yapıldı ya da imarı düşürüldü. Eski stadyumun olduğu yer yerle bir oldu, buraya 7 kata imar veriliyor da sağlam kalan Kışlasaray, Zenginler mahallesine neden üç kata imar veriliyor? Şöyle düşünün 500 daire varsa yüzde 70’ine gidin diyorsunuz” diye konuştu. Plan ilanının yayımlanma tarihinin de manidar olduğunu belirten Hurigil, 11 aydır riskli alan olan bölgenin neden bayram arifesinde, tatilin başladığı zamanda ilan edilmesinin manidar olduğunun altını çizdi. 

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil

'4 DAİRE 22 DÜKKANI GİTTİ, ALMANYA YOLLARI GÖRÜNDÜ'

Tarihi Antakya’da babasından kalma birçok malı olan Suphi Zarif’in yeni planda; 4 daire, 22 tane de dükkanının olduğu parseller yeşil alan görülüyor. Şehrin en kıymetli yerinde ailesinden kalan birçok mülkünün elinden gideceğini söyleyen Zarif, “Bu mülksüzleştirme planı. Her evimin değeri 15 milyon. Devlet bana bu mülklerin değerini verecek mi? Bu mallar elimden giderse birkaç gayrimenkulüm kalıyor. Onları da satmak öyle kolay değil. Kimse Hristiyan’ın malını almıyor, bir gün bedelsiz bize kalacak diye düşünüp almazlar. Ben neyle geçineceğim. Almanya yolları göründü bana. Deprem vurdu, kalanı da devlet vurdu” şeklinde konuştu. 

Suphi Zarif

'MÜLKİYET HAKKIM GASP EDİLİYOR'

Yeni planın olduğu yerde üç katlı ofisi olan Ali Eraslan, kendi ofisinin yanında bulunan Şehir Kulübü’nün kaldığını, kendi mülkünün olduğu yerin planda sosyal tesis olarak görüldüğünü belirtti. Planda yer alan sosyal tesis planının ileride Şehir Kulübü’ne eklenebilecek şekilde tasarlandığını vurgulayan Eraslan, şöyle konuştu: “Şehir Kulübü de 1950’li yıllarda yapılan eski bir bina benim binamla aynı konumda. Neden şehir kulübü kalıyor ve genişleyecek bir planlama veriliyor da benimki neden gidiyor? Depremden önce bu bölge işyerleri, eğlence mekanlarıyla ticaretin kalbiydi. Yine öyle kalmalıydı. Burası çok kıymetli, bana ederini vermezler, 20’yse 3 verecekler. Başka yerde işyeri verseler şehrin hiçbir yeri burası gibi para etmiyor. Mülkiyet gaspı bu, nasıl kabul edelim? Ben dava önden açmıştım, sürdüreceğim.”

MİMARLAR ODASI PLANA İTİRAZ EDECEK

Dün yeni planı değerlendirme için toplanan Mimarlar Odası ve Hatay Barosu Afet Komisyonu’ndan oluşan komisyon plana itiraz etme kararına vardı. Komisyon önümüzdeki günlerde neden itiraz ettiklerini, nasıl bir yol izleyeceklerini basın açıklaması ile aktaracak.