Tarihi İller Bankası binasının yıkımına tepki

Tescilli kültür varlığı olan tarihi İller Bankası binasının yıkımına dün gece saatlerinde başlandı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Derneği 1927 ve akademisyenler binanın yasalara aykırı şekilde yıkıldığını söyleyerek tepki gösterdi.

Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet'in simge mekanlarından ve tescilli kültür varlığı statüsünde olan İller Bankası'nın tarihi binasının yıkımına dün gece saatlerinde başlandı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Derneği 1927 ve akademisyenler, İller Bankası önünde basın açıklaması yaparak, yıkıma tepki gösterdi.

Açıklamaya, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Ayşen Gül Şimşek, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aydan Balamir, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Serpil Özaloğlu, Mimarlar Derneği 1927 adına Zeynep Önen de katıldı.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu tarihi bina önünde yapılan ortak açıklamada, "Cumhuriyet değerlerine yönelik bu saldırıyı ve tescilli bir yapının, tescili kaldırılmadan yasalara aykırı bir şekilde yıkılmasını kabul etmiyoruz" dedi. Osmanpaşaoğlu şöyle devam etti:

"Yasal süreçleri işleterek ve bugüne kadarki kazanımlarımızla birlikte bu müdahaleyi reddediyoruz. Biz meşru olanı savunmaya devam edeceğiz. Bu binanın yıkımında kimlerin sorumluluğu var ise her kişi ve her kurum hakkında suç duyurusunda bulanacağız" dedi.

'CUMHURİYET DEĞERLERİNE YÖNELİK BİR SALDIRI'

Yıkıma karşı yapılan protestoda "1935 yılında yapılan ve 1980 yılında kültür varlığı olarak tescillenen İller Bankası’nın yıkımı Cumhuriyet’e olan öfkenin yansımasıdır. İller Bankasının yıkımı Cumhuriyet değerlerine yönelik bir saldırıdır" diyen Osmanpaşaoğlu'nun ardından ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aydan Balamir ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“İller Bankası çok nitelikli bir yapı olduğu için tescillenmişti. Tescilli bir yapının yıkılmasıyla hem hukuksuzluğun, nitelikten anlamazlığın ve kadir bilmezliğin bir örneğini daha gördük. Hukuk ve niteliği tanımayan toplumların yaşaması pek mümkün değil. Tarih bize bunu gösteriyor.” (DUVAR)