Tarihi Vaniköy Camii yandı

Tarihi Vaniköy Camii’nde yangın çıktı. Kontrol altına alınan yangının ardından Vaniköy Camisi kullanılamaz hale geldi. İstanbul Valiliği yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Üsküdar'da Tarihi Vaniköy Camii'nde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Çıkan yangının ardından soğutma çalışmaları tamamlanan tarihi Vaniköy Camisi, kullanılamaz hale geldi.

Yangın alanına gelen olay yeri inceleme ekipleri de incelemesini sürdürüyor.  

Boğaz hattındaki yol yangın söndürme çalışmaları kapsamında trafiğe kapatıldı. 

İstanbul Valiliği'nden yangına ilişkin yapılan açıklamada, "Bugün saat 13.30 sıralarında Üsküdar ilçemiz Kandilli Mahallesinde bulunan tarihi Vaniköy Camiinde henüz tespit edilemeyen bir nedenle yangın çıkmıştır. Olay yerine süratle karadan ve denizden yangın söndürme ekipleri sevk edilmiştir. Denizden (3) sahil güvenlik teknesi, karadan İBB (5) İtfaiye araç ve ekibiyle müdahale edilerek kontrol altına alınan yangını soğutma çalışmaları devam etmektedir. Ahşap kısımları yanan Vaniköy camiindeki yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadeleri kullanıldı. 

'RESTORASYON HAZIRLIĞI YAPILIYORDU'

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vaniköy Camisi'ndeki yangını yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Demircan, Üsküdar'daki tarihi Vaniköy Camisi'ndeki yangının çıkış nedeninin hazırlanacak raporla belirleneceğini ifade ederek, caminin kısa süre önce restitüsyon ve röleve projelerinin hazırlandığı bilgisini verdi.

Demircan, itfaiyenin gereken müdahaleyi yaptığını dile getirerek, "Yangının neden çıktığını önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak raporla daha net anlayacağız. Burada söyleyeceğimiz şey şu; Allah'tan çok kısa süren önce tarihi yapımızın restitüsyon projesi, yapının orijinal halinin belirlendiği proje, rölövesi hazırlanmıştı. Bir restorasyon hazırlığı da vardı burada. Bu projelerin hazırlanmış ve varlığının elimizde net bulunuyor olması, bundan sonraki aşamada restorasyonda hızlı bir şekilde netice alacağımız anlamına geliyor. Bu arada özel bir vakıf da var burada. Vakfın çok genç bir yöneticisi var. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, hükumetimizin ilgili bütün kurumlarıyla en kısa zamanda buranın restorasyonuna ilgi gösterip, gereken yapılacaktır" dedi.

Yangının elektrik aksamından çıkıp çıkmadığı sorusu üzerine Demircan, "Eski eserlerde yağmur zamanlarında bunlar çok sık gündeme gelen şeyler. Elektrik kontaklarından... Bu, ihtimal dahilindedir. Yine de raporu görmeden bir şey söylememek lazım. Rapor belli olunca bu da ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı. 

Demircan, camiye bitişik lojmanın da yandığı bilgisini vererek, restitüsyon ve rölöve projelerinin varlığının, yapının kısa zamanda eski haline gelmesinde faydalı olacağını belirtti.

TARİHİ VANİKÖY CAMİİSİ

Üsküdar Kandilli'de Vaniköy Caddesi'ndeki cami, Vani Mehmet Efendi tarafından 1665'te yapıldı. Sultan I. Mahmut zamanında da hünkar mahfili ilave edilen caminin tek minaresi ve şerefesi bulunuyor.  Cami, dikdörtgen planlı, duvarları kagir ve kırma yapılı bir özelliğe sahip.

'TÜM TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDASINIZ'

Yüksek mimar ve restaratör Seda Özen Bilgili yangına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu yapıların özgününde elektrik sistemi yok, bunu eklerseniz sistemi profesyonel kurmak, tüm tedbirleri almak, kullanıcıyı, cami personelini yetiştirmek zorundasınız. 14.yy dan kalma, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday bir ahşap camide elektrik aksamı söküldü, bu da bir yöntem" ifadelerini kullandı.