'Tarihin en güçlü roketi' Starship'in 5'inci test uçuşunda başarı

SpaceX'in insanlığı Ay ve Mars’a taşıyacak 'dünyanın en güçlü roketi' Starship için 5'inci kez test uçuşu yapıldı. Fırlatmanın ardından Super Heavy güçlendiricii 'Mechazilla' fırlatma kulesine döndü.

Abone ol

DUVAR - Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi, 'tarihin en güçlü roketi' olarak lanse edilen Starship'in beşinci test uçuşunu bugün ABD'nin Teksas eyaletinde yaptı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, SpaceX tarafından canlı yayınlanan test sırasında, roketin ilk aşama güçlendiricisi ilk defa yere geri inebildi. Geri dönen güçlendiricinin havada yakalanması ise geniş metal kolların da kullanıldığı yeni bir metot sayesinde oldu. Buna göre, Super Heavy güçlendiricisi, yaklaşık 74 kilometre yüksekte Starship güçlendiricisinden ayrıldıktan sonra fırlatıldığı alana geri döndü. Yere inmeye çalışan bu bölüme, ateşleme kulesine takılmış olan iki robotik kol da yardım etti. Bugün yerel saatle 07.25'te Boca Chica bölgesinden fırlatılan Super Heavy ilk aşama güçlendiricisi, ikinci aşama Starship roketini uzaya doğru gönderdi. Roket, buradan Avustralya'nın batısında Hint Okyanusu'na doğru giderek atmosfere yeniden girmeye çalışacak ve suya iniş yapacak. 

Bugünkü beşinci test uçuşu sırasında SpaceX'in X hesabından yapılan paylaşımda, Elon Musk'ın Starbase'deki Fırlatma Entegrasyon Kulesi için kullandığı takma isim olan 'Mechazilla'ya atıfla, "Mechazilla, Super Heavy güçlendiriciyi yakaladı" ifadeleri kullanıldı. Musk da X hesabından yaptığı paylaşımda, "Kule, roketi yakaladı" diye yazdı.

ROKETİN İKİ PARÇASININ BİRBİRİNDEN AYRILMASI İLERİ BİR AŞAMA OLMUŞTU

SpaceX'in uzay keşif umutlarının merkezinde yer alan yeni dev roketi Starship için Kasım 2023'te de bir test uçuşu yapılmıştı. Starship kapsülü, roket güçlendiricisinden ayrılsa da, uzaya yolculuğunun 90 dakika sürmesi planlanırken, kalkıştan yaklaşık 10 dakika sonra roketle olan bağlantı kesilmişti. SpaceX canlı yayınında konuşan John Insprucker, "İkinci aşamadan gelen verileri kaybettik. Sanırım ikinci aşamayı kaybettik" denilmişti.

Roketin iki parçasının başarıyla birbirinden ayrılmasıyla, yapılan son fırlatma denemesi daha öncekilere göre daha ileri bir aşamaya geçmiş olmuştu. Ancak, roketin güçlendiricisi diğer parçadan ayrıldıktan sonra Meksika Körfezi üzerinde infilak etmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)