Tarihin ve yoksulluğun buluştuğu Kale ne istiyor?

Ankara Kalesi’nin eteklerindeki Kale Mahallesi, bir yanda tarihi değerleri bir yanda da yoksulluğu içinde barındırıyor, suçla anılıyor. Belediye başkanlarından taleplerini sorduğumuz çocuklar, “Halı saha, park, gençlik parkı” yapılsın diyor. Muhtar adayı olan Kale Gençlik Platformu Başkanı Erkan Kaptan mahalleyi gezdik ve mahallelinin yaşamını gözlemledik.

Abone ol

ANKARA- Altındağ ilçesindeki Kale Mahallesi, bir yandan tarihi ve kültürel değerleri bir yanda da yoksulluğu içinde barındırıyor. Şehri tepeden izleyebileceğiniz Ankara Kalesi eteklerinde gecekondularda insanlar yarı aç yarı tok yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde insanların belediye başkanlarından taleplerini dinlemek için girdimiz mahallede çanak- çömlek oynayan Emre, Miraç ve Efe’yle karşılaşıyoruz. 12 yaşındaki Emre boyacılık yapıyor, mahallerinde bolca cami bulunduğunu ancak halı saha alanının olmadığını söylüyor. “Bütün çocuklar futbolcu olsun” diyen 8 yaşındaki Miraç da Emre gibi halı sahalarının olmamasından dertli. 6 yaşındaki Efe’nin ise hayali daha büyük: Gençlik parkı yapılsın! Efe, mahallerinde çocuk park olmadığını da ekledi.

‘GENÇLİK MERKEZİ İSTİYORUZ’

6 Mart günü Ankara Emniyeti’nin yaptığı uyuşturucu operasyonu sonrası mahalleden 15 kişi tutuklandı. Mahalle sokaklarında ilerlemeye devam ederken insanlar tedirgin yaklaşıyor.

.

Mahalleyi ikiye bölen Atpazarı Meydanında polisin seyyar karakolu var. Meydanın Ankara Kalesi’nde kalan tarafı restore edilmiş ve turistler buraları geziyor. Meydanın öbür tarafında ise yoksulluk göze çarpıyor. Yoksulluğun yaşandığı bu sokaklarda karşılaştığımız 11 yaşındaki Can, elindeki basketbol topuyla futbol oynuyor. “Çocuk olarak belediye başkanlarından talebin nedir?” sorusuna Can, “En büyük ağabeyim var” yanıtını verdi.  Soruyu “Buraya ne yapılmasını istersin” diye yöneltince Can “Park istiyorum dayı, oynayacak yerimiz yok” sözleriyle talebini açıkladı.  Can ile konuşurken girişken gözüken 10 yaşındaki Murat, “Mahalleye gençlik merkezi istiyoruz, parkımız da yok” dedi.  Çinçin İlkokulu’na giden Murat hâkim olmak istediğini söylemeyi de ihmal etmedi.

Can ve Murat’ın yanından ayrıldıktan sonra girdiğimiz sokakta oynayan küçük kızlar dikkatimizi çekiyor. 3 yaşındaki Nehir elinde pembe tebeşirle asfaltı boyuyor. Nehir’in büyüyünce ne olmak istediği ise elindeki tebeşirden belli: öğretmen...

‘MAHALLEDE KÜTÜPHANE OLUŞTURDUK, ONLARIN İHTİYAÇLARINI GİDERDİK’

Mahalledeki yolculuğumuz boyunca bize eşlik eden Kale Gençlik Platformu Başkanı Erkan Kaptan, mahalle muhtarlığına aday.  1 Mayıs 2018’de kurduklarını platformun mahalledeki gençleri suçtan uzaklaştırdığını söyleyen Kaptan, şunları anlattı, “Bu bölgede çocuk parkı, gençlik merkezi olmadığı için evden çıkınca kendilerini esnafın içinde buluyorlar. Dileniyorlar, boyacılık yapıyorlar, çalışıyorlar. Suça yönelebiliyorlar. Platformu kurduk ve doğru işler yaptığımız anlaşılınca 800 üyeye ulaştık. Yoksul ailelere ufak yardımlar geldi. Gönüllülerin desteği ile kırtasiye, giyim gibi çocukların ihtiyaçlarını giderdik.  Eğitim çabamızı gören eğitimciler bize destek verdi ve kütüphane oluşturduk. Çocukları gezilere götürdük. Mahalle içinde oyunlar düzenledik. Çocukların suçtan uzak durması için onları bir arada tuttuk. Beyinlerini ve bedenlerini doğru işlerle yormaya çalıştık.”

.

“Aileler bunu görünce bana ‘Muhtar olsana’ dediler. Ben de adaylığımı koyma ihtiyacı duydum” diyen Kaptan, “Mahalleye daha iyi hizmet etmek, devlet kurumlarına çocukların durumunu daha iyi anlatabilmek için aday oldum” diye ekledi.

‘MAHALLENİN İŞSİZLİK SORUNU VAR’

Mahallenin işsizlik sorunu olduğuna dikkat çeken Kaptan, “Devletin, belediyelerin mahalledeki işsizlik sorununu çözmesini istiyoruz. Birçok gencimiz işsiz. Burada yaşayan Roman vatandaşlar da ayrımcılığa uğradıklarını ve Roman oldukları için işe  alınmadıklarını düşünüyorlar. Muhtar, halkın önünde olan insandır ve mahallelinin sorunlarını çözmek için devlet yetkilileriyle görüşmeyi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘SUÇLA ANILMASINI İSTEMİYORUZ’

.

Ankara İl Emniyet Müdürü’nün 6 Mart’taki uyuşturucu operasyonu sonrası kendisiyle görüştüğünü belirten Kaptan, “Tarihi dokusu olan ve şehrin göbeğinde yer alan mahallenin suçla anılmasından rahatsız oluyoruz. Ama yoksulluğun olduğu her yerde uyuşturucu, fuhuş, çeteleşme olabiliyor. Zaten mahalleden 15 kişi alındı ve bunun mahalleye zarar vermesini istemiyoruz. Emniyet Müdürümüz de ‘Bizler buraya yerleşiyoruz, halkın da bizimle olmasını istiyoruz’ dedi. Biz de onları destekliyoruz” diye konuştu.

‘TARİHİ DOKUNUN YARISI ORTAYA ÇIKTI’

Kaptan, mahalledeki tarihi dokunun yarısının ortaya çıkarılmadığını söylüyor, “Bu tarihi dokunun tamamı meydana çıkarsa ve mahallenin tamamı turizme açılırsa, burada yaşayanlar da bundan faydalanır. Mahkûm edildikleri yoksulluktan kurtulurlar”.

Erkan Kaptan, kendi çocukluğunu da anlattı: “Bizim oyun fırsatımız, kendimizi geliştirecek dönemimiz olmadı. Ya okuyacaksın ya da sokakta bir şeylere bulaşacaksın. Boşta kalan çocuk ne yapar? Kötü alışkanlıklara bulaşır. Benim için Maliye Bakanlığı yemekhanesinde işe girince herşey değişti. Zaten oradan da emekli oldum. Şimdi bu çocuklar da devlet kurumlarına girsin, bir yerlere gelsin ve mahallelerine yardımcı olsun istiyorum.”