Tarık Akan uğurlandı
Tarık Akan bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Akan için ilk tören saat 14:00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde...
DUVAR - Türkiye sinemasının unutulmaz oyuncularından, yazar, aktivist Tarık Akan'ı son yolculuğuna uğurlamak için sevenleri Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'na akın etti. Binlerce kişinin katıldığı törende Akan'ın dostları anılarını paylaştı.
Saat 14.00’de İstanbul Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki tören, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın’ın sunumuyla gerçekleşti. Nebil Özgentürk’ün hazırladığı belgeselin gösterileceği törende dostlarının konuşmalarının ardından Akan’ın kurucusu olduğu İstanbul Bakırköy Özel Taş Mektep Çocuk Korosu, şef İbrahim Yazıcı’nın yönetiminde bir şarkı seslendirdi. Ayrıca, besteci ve piyanist Fazıl Say ve Nâzım Hikmet Korosu da yine Tarık Akan’ın sanatçı dostlarının katılımıyla kısa bir dinleti sundu. Zülfü Livaneli ise törene katılanlarla birlikte Yiğidim Aslanım'ı söyledi.
Tarık Akan, tören sonrasında Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından, yaşamının büyük bölümünü geçirdiği Bakırköy’deki Zuhuratbaba Mezarlığı’ndan son yolculuğuna uğurlandı.
Ailesinden açıklama
Tarık Akan'ın aile yakınları, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda yapılan törene Tarık Akan'ın naaşının getirilmeyeceği ve Teşvikiye Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından Bakırköy'deki Zuhuratbaba Mezarlığı'na defnedileceğini belirtildi.
Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda izdiham
Arkadaşına son görevini yapmak için törende bulunan Leman Sam şu açıklamayı yaptı; Önce ailesine sabır diliyorum. Çok zor bir süre. Ben çok normal karşılıyorum bu kalabalığı, çok seveni vardı. Her şey ortada söylenecek çok söz var ama her şey ortada görüyorsunuz kalabalığı. Ben uzun zamandır bu denli boşluk hissetmedim. Ölüme ben soğuk kanlı bakan insanım bu boşluğu ilk defa hissediyorum.
Rutkay Aziz: Tarık sadece usta oyuncu, yakışıklı bir oyuncu değil, 25 yıldır demokratik, barıştan, demokrasiden yana katkı sağlamış bir insandır. Onu çok özleyeceğiz, Tarık’tan sonra fakirleştik. Işıklar içinde yatsın.
Gani Müjde: Salona giremeyeceğim ama çok mutluyum. Çünkü Tarık Akan’ın yaşamı boyunca sahip çıktığı insanlar şimdi ona sahip çıkıyor. Bu anlamda çok mutlu oldum. Salona giremesem de olur… Çünkü bazen ölümler turnusol kağıdı gibidir. Yaşarken anlayamazsınız o değeri… Barış Manço’da da böyle olmuştu. İnsanlar içlerinde tuttukları duyguları böyle anlarda dışarı çıkarıyor. Herkes duygularını Tarık Akan üzerinden ifade ediyor. E o da böyle uğurlanmalıydı zaten… Çok özel bir adamdı. Yaşıtları o parlak çocuklukla elde ettikleri şöhrete devam ederken o makas değiştirdi. Tüm yol arkadaşlarıyla sinemada unutulmaz izler bıraktı. Şöyle bir anım var. Sinema okulunda öğrenciydim. Cannes’da ödül almış Yol’u izleyeceğiz ama yasaklıydı. Hocamız bizi bir arkadaşının evinde topladı ve Yol’da Tarık Akan’ı izledik. Ne büyük bir aktör olduğunu bir kere daha anlamıştım. Hababam sınıfındaki parlak çocuk oyunculuğunu da çok beğenirdim. Hababam Sınıfı serisinin popüler olmasında büyük etkisi vardır. O zamanlar Şener Şen bilinmiyordu. Kemal Sunal ve Tarık Akan çok taşıdı Hababam Sınıfı’nı… Türk sineması belgeseli hazırlansa neredeyse her köşesinde Tarık Akan vardır. Allah bütün sanatçılara böyle bir veda nasip etsin.
Zülfü Livaneli: 40 yıllık arkadaşım, dostum, hem çalışma arkadaşım. Birlikte onun başrol oynadığı filmlerin müziklerini yapmıştım. Birçok filmde beraber çalışmıştık. Onun dışında birçok eylemde birlikte bulunduk. Tarık bir can arkadaştı. Okulunun adı Taş Mektep’ti ama o yufka yürekli bir insandı. Starlığı elinin tersiyle itip, her şeyi yapabilecekken, Türkiye’nin en zengin insanı, en tanınmış, en yakışıklı insanı olabilme imkanı varken bunları elinin tersiyle itti. Hakiki sanat yoluna girdi. Bunu herkes yapamaz. Bazıları toprağa gömülür, bazıları halkın kalbine.