Tarım Bakanlığı’ndan gıda denetimleriyle ilgili iddialara cevap

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimlerinde ortaya çıkan sonuçların 'gereğinin yapılmadığı' yönündeki iddialara cevap verdi.

Abone ol

DUVAR - Son günlerde gıda ürünlerinde uygunsuz maddelerin bulunması, gıda denetimlerini tartışmaya açmıştı. Uygunsuzluk tespit edilen denetim sonuçlarının tamamının açıklanmadığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu iddialara yazılı açıklamayla cevap verdi. Tespit edilen tüm uygunsuzlukların teknik sürecin tamamlanmasının ardından yayımlandığını vurgulayan Bakanlık, “Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde toplatma, idari para cezası, üretimi askıya alınması gibi yaptırımların yanı sıra, uygunsuzluğun insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır” dedi.

Bakanlığın açıklamasının tamamı şöyle: 

"Gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumak, Anayasa ve kanunlarımızın Bakanlığımıza verdiği temel bir görevdir.

Bu kapsamda, Bakanlığımız hem tüketicimizin hem de üreticimizin hak ve menfaatlerini korumakla mükelleftir.

Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde 8.000'den fazla gıda denetçimizle yaptığımız rutin ve anlık denetimlerde ortaya çıkan her türlü uygunsuzluk, teknik sürecin tamamlanmasının ardından yayımlanmaktadır.

Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde; toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların yanı sıra uygunsuzluğun insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Bu idari işlemler Anayasamızın 125. maddesi gereği yargı denetimine tabidir. Yargı kararları idarenin bütün unsurları bakımından bağlayıcıdır.

Bakanlığımız kamu sağlığını koruma konusunda görev ve yetkilerini bu ilkeler doğrultusunda kararlılıkla ifa etmeye devam edecektir. "

(EKONOMİ SERVİSİ)