Taş ocağı için 'ÇED gerekli değildir' kararı: 'İkizdere'nin ormanları yok oldu'

Rize'nin İkizdere ilçesinde ormanlık alandaki taş ocağının genişlemesi için "ÇED gerekli değil" kararı verildi. Fazlıoğlu, "Böyle kararlarla İkizdere'nin ormanları, ekosistemi yok oldu" dedi.

Abone ol

DUVAR - Rize İkizdere ilçesi, Şimşirli ve Ayvalık köyleri sınırları içerisinde Cevahir Hazır Beton isimli firma tarafından işletilen bazalt ocağının kapasite artışı için "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı verildi.

Bölgede 97,44 hektarlık alan için 12 Ocak 2021'de Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıllık ruhsat verilmesi sonrasında ilk olarak 11 hektarlık alanda başlayan taş ocağı çalışmalarını, 24,87 hektarlık bir alana daha genişletecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aynı bölgede 17,18 hektarlık alan için 26 Kasım 2020'de verdiği “ÇED gerekli değil” kararına karşı yurttaşların açtığı dava ise halen devam ediyor. 

'ZATEN CENGİZ DEVAM EDİYOR'

Konuya ilişkin konuşan İkizdere Çevre Derneği Basın Sözcüsü Asuman Fazlıoğlu, bölgede daha Cengiz'e ait taş ocağının çalışmalarının bitmediğini, Şimşirli'deki ocağın ise yıllardır işletildiğini anımsattı. Cengiz'in taş ocağı için Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının Danıştay tarafından bozulduğunu aktaran Fazlıoğlu, "Ama bu süre içerisinde de çalışmalar devam etti. Biz yeniden dava açtık. Bilirkişi talebinde bulunduk. Süreç devam ediyor. Bölgedeki esas amacımız artık söz verilen rehabilite işlemini yaptırmak olacak. Bakanlar '1 ağaca 10 ağaç dikeceğiz' demişlerdi. Bakalım o yapılacak mı? Yoksa vadiyi böyle bırakıp gidecekler mi? Olası sel felaketleri yaşanabilecek bir bölge, bilimsel raporlarda alanda büyük yüzey akıntıları oluşabileceği söyleniyor. Zaten dere moloz yığınları altında kaldı" dedi.

EKOSİSTEM YOK OLDU

Cevahir Hazır Beton'un yapacağı alan genişletmesi için ise daha önce mahkemenin iptal kararı verdiğini söyleyen Fazlıoğlu, "Oradan da liman için taş arıyorlardı. Ama aradıkları taş oradan çıkmadığı için Of tarafında aramaya başlamışlardı. Şimdi ise oradan dolgu malzemesi alıyorlar. Sürekli tepeye, ormanın içine doğru alanı genişletiyorlar. 2 yılda bitirilmesi gereken limanın yapım süresini 3 sene daha uzattılar. Rize Valiliği'ne verdiğimiz dilekçelere 'Biz muhatap değiliz' diye cevaplar veriliyor. Son olarak Trabzon Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11'inci Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe verdik. Ondan cevap bekliyoruz. Ama bu süre içinde verilen böyle kararlarla İkizdere'nin ormanları, ekosistemi yok oldu" diye konuştu.

(MEZOPOTAMYA AJANSI)