Taş ocağına tepki: Kadınlar masayı devirdi, muhtar ağladı

Denizli’nin Pamukkale İlçesi Güzelpınar Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, taş ocağı yapımıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapan firma yetkililerinin masasını devirdi. Muhtar gözyaşlarını tutamadı.

Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Yapım ihalesi geçtiğimiz aylarda tamamlanan Denizli-Aydın otoyolunda kullanılmak üzere bölgeye yapılmak istenen taş ocağı vatandaşların tepkisine neden oldu. Pamukkale İlçesinde bulunan verimli tarım arazilerinin ortasından geçen otoyolda kullanılması için Güzelpınar Mahallesi’ne de taş ocağı yapılmak isteniyor.

Valilik tarafından “ÇED Gerekli Değildir” raporu verilen ocak nedeniyle bölgenin talan olacağını savunan vatandaşlar, bölgeye bilgilendirme amacıyla gelen heyete tepki gösterdi.

KADINLAR MASAYI YIKTI

Bölge sakinlerinin itirazları üzerine yüklenici şirket yetkilileri, Denizli Barosu avukatları ve çevre örgütlerinin de hazır bulunduğu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Yapılan toplantıya güvenlik personelleri ile beraber gelen firma yetkililerinin "ÇED olumlu raporu aldık, doğa ve ürünleriniz zarar görmeyecek" demesi üzerine Avukat Hasan Ozan Orpak söylenenlere itiraz etti. ÇED raporunun alınmadığını, alınan karara da itiraz sürecinin devam ettiğini vurgulanan Orpak, yapılan işlemlerin hukuksuz olduğunu söyledi. Firma yetkililerinden gelen cevaplardan tatmin olmayan mahalle halkı, bölgeye taş ocağı yapılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Mahalleli kadınlar, bilgilendirme için getirilen evrakların bulunduğu masayı devirerek, Türkiye'nin en değerli kekiğinin yetiştirildiği alanın tahrip edilmesine canları pahasına da olsa engel olacaklarını dile getirdi. Kadınların tepkisinin üzerine firma yetkilileri açıklamayı yarıda bırakarak alanı terk etmek zorunda kaldı.

Taş ocağı çalışmalarının gerçekleştirildiği bölge

MUHTAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Bir haftadır verdiği mücadelede kadınların desteğinin kendisine güç verdiğini söyleyen Muhtar  Ergin Gürsoy "Tek geçim kaynağımız olan kekiği yok edecek bu projeye müsade etmeyeceğiz. Altı ayda bir ‘İsrail'in Filistin'e zulmü gibi’ bize bu zulmü reva gören kim olursa olsun, sonuna kadar direneceğiz. Yeter ki, mahalle halkı ve kadınlar benim arkamda dursun" dedi.

ÜRETİMİN TÜMÜ İHRAÇ EDİLİYOR

Bölgede bulunan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici "Dünyanın yağı açısından en zengin kekiği bu bölgede üretiliyor. Yılda yaklaşık 50 milyon Dolarlık ihracat yapılan kekiğin yüzde 80'i bu bölgede yetişiyor. Yapılmak istenen taş ocağı ile iyi tarım sertifikası bulunan bu tarım ürünleri yok olacak. Halkın haklı mücadelesinin yanındayım. Taş ocağı tarıma elverişsiz başka bir bölgede yapılmalıdır" dedi. Mahalle halkı avukatları tarafından hazırlanan dilekçe ile "ÇED gerekli değildir kararına" itiraz edeceklerini belirtti.