Taşınacak Gemlik'in şu anki yerine ne yapılacak?

Gemlik'in taşınması ile ilgili düzenleme kapsamında yeni yerleşim yerleri belli oldu. Taşınacak Gemlik'in eski yeri nasıl değerlendirilecek? DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak'la taşıma kararını ve Gemlik'in şu anki yerine nelerin yapılacağını konuştuk.

Abone ol

DUVAR - Bursa'nın Gemlik ilçesinde deprem riski altında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanların daha güvenli bölgeye nakledilmesiyle gerekçesiyle yapılan düzenleme kapsamında yeni yerleşim yerleri belirlendi. 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) yer alan düzenleme kapsamında ilçedeki deprem riski altındaki yapıların dönüştürülebilmesi amacıyla yeni yerleşim yerlerinin kroki ve koordinat listesinin yer aldığı Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında bu hafta yayımlandı. Bu kapsamda 107 bin nüfusa sahip Gemlik ilçesi için uygun bulunan yeni yerleşim yeri, 266,05 hektar olarak belirlendi. İlk etapta da 8 bin konut yapılacak.

Peki taşınan Gemlik'in alanı nasıl değerlendirilecek, yeni yerleşim alanlarındaki canlı ekosistemi bu durumdan nasıl etkilecek, söz konusu değişikliğe Bursa halkı ne diyor?

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak ile taşınacak Gemlik'i konuştuk...

BOŞALTILAN YERLER NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

Gemlik'in Bakanlar Kurulu kararı ve KHK kararıyla taşınması söz konusu olduğu için düzenlemeye dava açılamıyor. Boşaltılan alanlar ne olacağı konusunda Gökbayrak, yetkililere birçok taleplerini ilettiklerini söylerken henüz bu konuda bir söz alamadıklarını belirtiyor:

“Biz daha önce bir değişiklik söz konusu olacağını, insanların taşınacağını biliyorduk ama boşaltılan yerleri de oradaki hale getirin dedik. Zeytinlikler, orman alanları söz konusu. Bunların aynısını boşaltılan yerlerde de yapılmasını istedik. Ama bu konuda bize verilmiş bir söz yok. Muhtemelen boşaltılan alanlar yine kullanılacak. Bu planlar ne kadar işler, ne kadar çalışır bilmiyoruz. Taşımanın maliyeti çok büyük. Bunun çalışmasının sağlanabileceğini düşünmüyorum. Bursa'da çok fazla çevre sorunu var. Bugüne kadar sayısız dava açtık. Bu yoğun sorunlar arasında bu konu konuşulmadı. Bunun nedeni de Gemlik'teki deprem ve dava konusu olabilecek bir durumu ortadan kaldırdıkları için. Ama genel olarak herkes aynı yerde birleşiyor. Boşaltılan yerler en azından aynı statüye getirilirse bir değişim söz konusu olur. Canlı varlılıklar da burada yaşamına devam eder. Boşaltılan alanlar da zeytinliğe, tarım alanına dönüştürülebilir. Biz böyle düşünüyoruz.”

'DEVLET HATASINI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYOR'

KHK kapsamında Gemlik ilçesinde Manastır mevkiinde bulunan Cumhuriyet ve Cihatlı mahallelerine ilk etapta 8 bin konut yapılması planlanıyor. Bu mevkilerde devam eden bin 400 konut ile yapı sayısının 9 bin 400’e ulaşacağı da plan arasında yer alıyor. “Muhtemelen zaten boşaltılacak alan ticari amaçlarla kullanılacak. Bu taşınacak yerde de çoğu canlının yok olması demek” diyen Gökbayrak devletin attığı bu adıma ilişkin, “Hatasını düzeltiyor” derken, şunları anlatıyor:

“Burası düz bir alan. Ciddi bir deprem potansiyeli olan bir bölge. Bu dümdüz alan dünyaca ünlü Gemlik zeytini alanına dönüştürülebilir. Bu konuda bizim önerilerimiz var. Hükümetin bizleri düşünebileceğini pek sanmıyorum. Ama bu konuda zaman zaman söylemlerde bulunuyoruz. Bu işler başladığı zaman tarım alanı olarak kullanılması, kent ormanı olarak kullanılması daha etkili olacak. Gemlik'in kalabalıklaştığının bilindiği halde Gemlik'i bu şekle getiren yine devletti. Şimdi hatasını düzeltmeye çalışıyor.”

'KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL'

Taşınma meselesinde tarımın hiç ele alınmadığını belirten Gökbayrak, “Ormanlık alanlarında var olan ekosistemin korunmasına yönelik ve tarım alanlarına dair hala bir söz verilmiyor” dedikten sonra şöyle devam ediyor:

“Boşaltılan alana tarım alanı açacağım yada doğa alanı yapacağım gibi bir söz verilmiyor. Bunları bir vatandaş olarak düşündüğümde bu aslında kabul edilebilir bir şey değil. Bu türden depremsel niteliği kötü olan alanlarda ciddi bir ekonomik gelişmeyi teşvik edip buna izin verip başka bir yere taşınması tamamen aslında devletin plansızlığının göstergesi. Şu an yapılanlar da, 'biz bir hata yaptık düzeltiyoruz' anlamına da gelmiyor. Bunu yaparken de hiç düşünmeden doğayı, tarımı yok ettiklerini unutuyorlar.”