Taştan Pazırık halısı yapıldı
2 bin 300 yıllık Pazırık halısı taşla yeniden yapıldı. Halı, buzların arasında bulunmuştu.
DUVAR - "Tarihte bilinen ilk Türk halısı" olarak tanınan 2 bin 300 yıllık Pazırık halısı, Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve akademisyenleri tarafından birebir ölçüsünde, çakıl, kum ve kömür parçaları kullanılarak taştan yapıldı.
Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon Programı'nda okuyan 120 öğrenci, iplik yerine doğadan toplanan taşlar ile kömür, tuğla, kil gibi malzemeler kullanarak 1 metre 89 santimetre eninde ve 2 metre boyunda birebir ölçüsünde yaptıkları halıyı, yüksekokul binasının girişindeki zemine yapıştırdı.
Okulun müdür yardımcısı ve Bölüm Başkanı Dr. Figen Erdoğdu da derslerde Orta Asya, Anadolu ve Osmanlı Türk sanatlarının motiflerini kullanmayı özellikle tercih ettiklerini aktardı. Bu eseri epoksi ile koruyarak gelecek nesillere ve öğrencilere aktarılmasını amaçladıklarını dile getiren Erdoğdu, "Bu sayede Anadolu'muzun çok zengin olan Türk sanatlarını öğrencilerimiz, aslına uygun restore edecekler, koruyacaklar ve gelecek kuşaklara aktaracaklar." ifadesini kullandı.
Gördes düğümü dokundu
Bilinen en eski düğümlü halı olan Pazırık halısı 1947-1949 yıllarında Sovyet Arkeolog Sergei Ivanovich Rudenko tarafından yapılan araştırma sonucunda Sovyet Altaylarının Pazırık bölgesindeki bir mezar odası içerisinde bulundu. Halının M.Ö. 2-3 ya da M.Ö. 3-5. yy. da dokunmuş olabileceği düşünülüyor. Halının mucizevi bir şekilde günümüze kadar ulaşması ise mezar odası içerisine dolan suyun buzlaşması ve halının da buzun içerisinde kalmasıyla mümkün olmuş. 1.89x2 m ebatlarındaki halıda süvari, geyik, sığır ve griffon figürleri yer alıyor. Halının desimetrekaresinde 3 bin 600 düğüm bulunmaktadır. Sovyet arkeologlar bu halının İran'ın Ahamenidler devrinde imâl edildiğini ve Altaylara ihraç edildiğini savunmuşsa da, tasarım, ölçü ve şekil bakımından Türkmen halılarına çok benzer. Atkıları da çözgüleri de çok ince yündendir. Ayrıca, Pazırık halısı 'Türk düğümü' olarak bilinen Gördes düğümüyle dokunmuştur.
(HABER MERKEZİ)