Tatvan'da Kürtçe yazılım eğitimi: 'Özel bir adım olacak'

Tatvan Belediyesi ve Uwingo Academy, Türkiye'nin en büyük çok dilli yazılım eğitimi projesini gerçekleştirdi. Proje Koordinatörü Metin Öget, "Tatvan, yazılım teknolojilerinin kalbi olmaya aday" dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Bitlis'in Tatvan ilçesinde Tatvan Belediyesi ve Uwingo Academy'nin ortaklaşa hayata geçirdiği çok dilli yazılım eğitimi projesi ile Türkiye'nin en kapsamlı ve çok dilli yazılım kodlama programı başladı.

Bu fırsatla ülkenin birçok şehrinden gelen öğrenciler, genişletilmiş yazılım kursu eğitimleri alacak. Projenin koordinatörü Metin Öget, "dijital dönüşüm projesi" adı altında çok dilli yazılımlar geliştirilerek Kürtçenin dijital dünyada yer almasına olanak sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Kürtçe dil desteğiyle ilk kez dijital dünyaya adım atıldığını belirten Öget, "Bu sayede bölgenin genç beyinleri kendi ana dilleriyle yazılım dünyasının kapılarını aralayacaklar" ifadesini kullandı.

Metin Öget

2015'te Kocaeli Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Metin Öget, 2012 yılından beri  çeşitli bankalara, kurumsal firmalara yazılımlar geliştiriyor. 2019 yılından itibaren de çeşitli firmalarda yazılım eğitmenliği yapıyor. En son Acun Medya Akademi de yazılım eğitmenliği ve Atolla firmasında da yazılım geliştirici olarak çalışan Öget, şu an Uwingo Academy ve Tatvan Belediyesi ortak girişimiyle kurulan Tatvan Yazılım Akademisi'nde koordinatör ve eğitmen olarak çalışıyor.

Burada yazılım eğitimleri vermenin yanı sıra öğrencilere Kürtçe, Türkçe ve İngilizce yapıları destekleyen yazılım uygulamaları yazıyor. Öget, projenin Tatvan'da gerçekleşmesiyle ilgili şunları söyledi:

"Tatvan Belediyesi'nin gençlere yatırım yapma ve bölgeye teknolojiyi kazandırma vizyonu, Uwingo Academy'nin deneyimli eğitim kadrosu ve yenilikçi eğitim metotlarıyla bir araya gelerek bu büyük projeyi ortaya çıkardı. Tatvan, bu sayede Türkiye'nin en önemli yazılım eğitim merkezlerinden biri haline gelmeye aday."

'KÜRTÇE İÇİN ÖZEL BİR ADIM OLACAK'

Proje kapsamında verilen eğitimin içeriğinde NET Core, GoLang, React, Python ve React Native üzerine yazılımlar geliştirildiğini belirten Öget, "Türkçe, İngilizce ve Kürtçe dillerine entegre edilmiş olan yazılım programları sayesinde hem dünyaya kapılarını açmış olacak hem de ilk kez Kürtçe dili için çok özel bir adım atılmış olunacak. Bu sayede öğrenciler hem kendi ana dillerinde hem de uluslararası geçerliliği olan programlama dillerinde uzmanlaşma fırsatı bulacaklar" diye konuştu.

'PROJE GENÇLERİN İSTİHDAMINA DA KATKI SAĞLAYACAK'

Projenin önemine de dikkat çeken Öget, "Öncelikle proje, bölgenin kalkınmasına ve gençlerin istihdamına önemli katkılar sağlayacak. Engelli bireylerimizin de uzaktan eğitimlere katılım sağlamalarıyla herkesin erişebileceği bir eğitim imkanı sunarak, sosyal adalete katkı sağlanacak. Bölgenin teknolojik altyapısının güçlenmesine ve dijital dönüşümüne hız kazandırılacak. Eğitim alan öğrenciler, uluslararası arenada rekabet edebilecek niteliklere sahip olacaklar" dedi.

Bu projenin, Türkiye'nin yazılım alanındaki en önemli gelişmelerinden biri olarak tarihe geçeceğini vurgulayan Öget, projenin ülkede en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçenin dijitalleşmesine büyük bir katkı sağlayacağını söyledi. Öget, "Bu sayede ülkemiz, geleceğin teknolojilerini şekillendirecek genç yeteneklere kavuşacak" dedi.

TATVAN BELEDİYESİ EĞİTİME KATILANLARA SERTİFİKA VERECEK

Eğitim içeriği hakkında bilgi veren Metin Öget, şunları söyledi:

"Eğitim programı, temel programlama kavramlarından başlayarak ileri seviye konulara kadar geniş bir yelpazede dersler içeriyor. Öğrenciler, deneyimli eğitmenlerden hem teorik hem de pratik eğitimler almaktadır. Eğitim sonunda katılımcılara Tatvan Belediyesi tarafından başarı sertifikası verilecek ve iş hayatına atılmaları için destek olunacak."

Öğrencilerin belirtilen tarihler arasında başvurularını yaparak 320 saatlik eğitimlere başladığını belirten Öget, eğitimlere katılmak isteyen yeni adayların ise detaylı bilgi almak için Tatvan Belediyesi ve Uwingo Academy resmi web sitesini ziyaret edebileceğini söyledi.