Tavuklar altın değerinde elektrik üretiyor

Kamerun'da tavuklara kadın eli değdi, yoksul köylere elektrik geldi. Volkswagen'in emisyon aldatmacası insan sağlığını nasıl etkiliyor? Çin'de kömür üretimi düşüyor ama peki sorun ne?...Hepsi Yeşil Gündem'de.

Abone ol

DUVAR - Kamerun'da tavuklar önceleri nahoş bir atık sorununun kaynağıyken kadınlar sayesinde altın atık yumurtlayan faydalı canlılara dönüştüler. Artık, Kamerun'da tavuklar tarafından üretilen atıklar biyogaz kaynağına dönüşüp nice elektrik girmeyen eve derman oluyor.

Burada işin içine gene bir kadın eli değiyor. Yeşil Kızlar projesinin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Monique Ntumngia öğrencisi olan kızlara kadın hakları konusunda eğitim verirken bir sorun haline dönüşen ışık yetersizliğini fark etmiş. Çünkü öğrencilerinden biri şunu sormuş: "Hanımefendi, ışığımız olmazsa bize verdiğiniz kitapları ve eğitim materyallerini nasıl kullanacağız"

Öğrencisinin haklı olduğunu fark eden Monique Ntumngia yaşadığı köyün yerlisi kızlarla birlikte yeşil Kızlar Pojesi'ni Kurdu. Proje kapsamında verilen eğitimlerde kızlar biyogazdan teknoloji üretmeyi de öğreniyorlar. Öğrenciler bu teknolojinin üretilmesi için gerekli araç, gereçler de tedarik ediliyor.

'AİLEME YARDIM EDERİM'

Monique Ntumngia "daha önce okula gidememiş olan ve yoksulluk içinde yaşayan kızlarla çalışmak bambaşka bir senaryo" diyor . Bu senaryoda yoksulluk içinde yaşayan kızların bambaşka öncelikleri oluyor. Öğrenciler arsında yer alan Erica Lobe, papaya ve muz kabuklarından enerji elde ederek ailesine yarım edebileceğini düşünüyor. Erica Lobe, bu yöntemle evde kendi elektriğini üretebilecek ve ayda 1 kilo gaz için 6 bin Afrika frangı (yaklaşık 10 dolar) harcamak zorunda kalmayacak. Gaza harcanan 6 bin frank oku ihtiyaçları ve gıda için kullanılabilecek.

(Reuters)

Emisyon skandalında prematüre ölüm riski 

Volkswagen'in emisyon skandalının insan sağlığı üzerindeki yan etkileri ortaya çıkmaya başladı. Volkswagen markasının ürettiği arabalarda yaptığı emisyon sahtekarlığı yüzünden Avrupa kıtası içinde 1200 kişi prematüre ölüm vakaları yaşanacak.

The Independent'ın haberine göre ABD'nin en saygın üniversitelerinden biri olan MIT tarafından yapılan araştırmalara göre Volkswagen'in emisyon miktarı üzerine manipülasyon yaptığı  zehirli gazlardan biri de Azotoksit (NO). Araştırmaya göre Volkswagen ve yan markalarının havaya saldığı NO gazı miktarı Avrupa tarafından belirlenmiş olan standartlardan dört kat daha fazla. Bu yüzden raporda 500 kadar prematüre ölümün Almanya'da, geri kalan yüzde 60'lık dilimin de Polonya, Fransa, Çek Cumhuriyeti gibi komşu ülkelerde gerçekleşeceği düşünülüyor. MIT profesörü Steven Barrett, eğer Volkswagen bu yılın sonuna kadarbütün kusurlu araçları geri çekmeyi ve arabaları düzeltmeyi başarırsa önümüzdeki on yıl içinde 2600 prematüre ölümün, 29 bin kişinin kaybetmesini ve 4,1 milyar euroluk bir sağlık mali yükünün ortaya çıkmasını engelleyebilir.

DİĞER MARKALARIN NE YAPTIĞI BİLİNMİYOR

Volkswagen, 2015 yılının Eylül ayında 2008 ve 2015 yılları arasında ürettiği araçlara emisyon değerlerini manipüle eden yazılım yerleştirdiğini itiraf etmişti. Bu manipülasyon Seat, Skoda, Audi gibi yan markaları da kapsıyordu. Şu anda başka araba üreticilerinin de benzer yazılımlar, donanımlar üretip üretmediği bilinmiyor.

Çin'de kömür üretimi düşüyor

Çin Ulusal İstatistik Dairesi  tarafından yayınlanan "2016 Ekonomik ve Sosyal Kalkınma İstatistik Bildirisi"ne göre ayımladı ülkede peşpeşe üç senedir kömür tüketiminde düşüşler yaşanmaya devam ediyor. Çin'deki kömür tüketimi 2014 yılında yüzde 2,9, 2015'te yüzde 3,7 oranında düşmüşken 2016 yılında yüzde 4,71'lik bir düşüş yaşandı.

Kömürün Çin enerji karmasındaki payı, 2015’te %64’ten 2016’da %62’ye inerek, düşüşünü devam ettiriyor. Tedarik tarafındaysa, Çin 2016 yılında 2015’ten %9 daha az kömür üretti, ve toplam kömür üretimi 3.41 milyar tona düştü.

Ülkede, güneş ve rüzgar sektörü ise büyük hızlarla büyümeye devam etti. Çin'de  güneş enerjisi kurulu gücü 2016’da %81.6 artarak 77 gigawatt'a (GW) ve rüzgar kurulu gücü %13.2 artarak 149 GW’ye ulaştı.

Uzmanlar, Çin'de kömür tüketiminin tekrar yükselişe geçeceğine inanmıyor. Araştırmacılara göre Çin'in Çin kömür talebi 4 milyar ton civarında sabitlenecek ve bunun da tamamının yerli arzla karşılanabilecek.

DANİMARK, İRLANDA  VE İSPANYA KADAR ELEKTRİK İSRAFI

Öte yandan elektriğin şebekeye ulaşmasının önündeki engeller aşılamadığı için yenilenebilir santrallerin üretiminden kesinti oranı hâlâ yüksek. Geçtiğimiz yıl Çin’de, rüzgar ve güneşe dayalı enerjinin saatte  57.1  terrawattlık kısmı (TW/sa)  ziyan edildi. Bu rakam Danimarka ve İrlanda’nın 2015 yılı toplam üretimine  tekabül ediyor.

Çin'de çok sayıda uzman kömür tüketiminin kademeli olarak düşeceğine inanıyor. Ülkede yenilenebilir enerji kullanımı karşısındaki en büyük engellerden biri de üretim kesintileri.  Üretimden kesinti (curtailment) rüzgar ve güneş enerjisi sektörü için zorlu bir konu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay Ulusal Enerji İdaresi’nin yayımladığı verilere göre, ulusal rüzgar enerjisi üretimden kesinti oranı 2015’de %15’ten 2016’da %17’e çıktı, yani 2016’da rüzgar enerjisiyle üretilen elektriğin %17’si şebekeye entegre edilemedi ve kullanılamadı.  Öte yandan Danimarka rüzgar enerjisiyle ürettiği elektriğin neredeyse tümünü şebekeye entegre edebiliyor.

Greenpeace’in yaptığı yeni bir araştırmaya göre, Çin’in 2016 yılında boşa giden rüzgar enerjisi İspanya’nın 2015’te rüzgardan ürettiği toplam elektrik miktarına eşit. 2016’da meydana gelen üretimden kesinti Çin rüzgar enerjisi şirketlerine 3.5 milyar ABD dolarına mâl oldu. Güneş ve rüzgar projelerinin en yoğunlaştığı yerler olan beş Kuzey Doğu eyaletinde (Shaanxi, Gansu, Qinghai, Ningxia ve Xinjiang), üretimden kesinti oranları rüzgar için %33.34 ve güneş için %19.81’i buldu.  Bu yüzden Çin'in bir an önce üretim kayıplarına bir çözüm bulması gerekiyor.