Tayland'da maymun nüfusu arttı: 'Biz kafeste, onlar sokakta yaşıyor'

Tayland'da genellikle turistlerin beslediği ve sınırların kapatılmasıyla aç kalan maymunlar abur cuburla beslenmeye başladı. Abur cubur ağırlıklı beslenen maymunların çiftleşme eğilimlerinin arması üzerine Lopburi kentine makak nüfusu hızla arttı. Yerel yetkililer, binlerce maymun için kısırlaştırma programı başlattı.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında sınırların kapatıldığı Tayland'da, turistlerin yokluğunda aç kalan maymunlar abur cuburla beslenmeye başladı. Aç kalan ve abur cubur ağırlıklı beslenen maymunların ise çiftleşme eğilimlerinin artması üzerine Lopburi kentindeki makak nüfusu da hızla arttı. Vatandaşların şikayetlerinin ardından yetkililer maymunları kısırlaştırmak için bir program başlattı.

Korona virüsü salgını nedeniyle 4 Nisan'da sınırlarını kapatan Tayland'da aç kalan maymun çeteleri, Lopburi kentinde açlıkla mücadele ediyor. Turistlerin yokluğunda yemek bulamayan makaklar, vatandaşların verdiği abur cubur yiyeceklerle besleniyor. Aç kaldıkları için saldırganlaşan maymunları beslediklerini söyleyen Lopburi sakinleri ise makakların daha çok ürediğini söylüyor.

Yüzlerce maymun Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kısırlaştırılıyor.

Kısırlaştırma programı kapsamında, sayıları 6 bini bulan makaklardan 500'ü kafeslerle toplanarak kısırlaştırılmak üzere kliniğe götürüldü. İçerisine meyve konan kafeslerle toplanan maymunlar kısırlaştırıldıktan sonra, kollarına referans numarasının yazılı olduğu bir dövme yapılıyor ve ardından şehre bırakılıyor.

'BİZ KAFESTE, ONLAR SOKAKTA YAŞIYOR'

Lopburi'de yaşayan ve maymunlardan korunmak için terasını kapatan Kuljira Taechawattanawanna, "Biz kafeste yaşıyoruz ancak maymunlar dışarıda yaşıyor. Dışkıları her yerde, özellikle yağmur yağdığında koku dayanılmaz oluyor" dedi. Prang Sam Yod tapınağında çalışan Pramot Ketampai ise, maymunların abur cubur yedikçe çiftleşme eğilimlerinin arttığını dile getirdi.

'HAYATTA KALABİLMEK İÇİN SAVAŞIYORLAR'

Supakarn Kaewchot isimli veteriner maymunların turistlerin onları beslemesine çok alıştıklarını ve şehirde kendilerine yiyecek bulamadıklarını aktardı. Kaewchot, "Turistler gidince daha agresif oldular. Hayatta kalabilmek ve yiyecek bulabilmek adına savaşıyorlar. Binaları işgal ediyorlar ve insanları evlerinden kaçmaya zorluyorlar" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)