Tayland'da protestolar sürüyor: En az 55 kişi yaralandı

Tayland’da monarşi karşıtı protestolar devam ederken, beş kişinin vurulduğu ve en az 55 kişinin yaralandığı belirtildi. Polislerin tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla saldırdığı eylemciler korunmak için şişme lastik ördek kullandı.

Abone ol

DUVAR - Monarşi karşıtı protestoların sürdüğü Tayland'da, demokrasi yanlısı eylemcilerle monarşi destekçileri başkent Bangkok'ta parlamento binası önünde karşı karşıya geldi. Polislerin, eylemcilere tazyikli su ve biber gazıyla saldırdığı protestoların ardından milletvekilleri botlara binerek binadan ayrıldı. Bangkok'ta yer alan Erawan Sağlık Merkezi, ikisi öğrenci beş kişinin vurulduğunu ve biri polis olmak üzere toplamda en az 55 kişinin yaralandığını aktardı.

'YASAYI İHLAL EDEN SİZLERSİNİZ'

Anayasal reformlar için hazırlanan tasarıların görüşüldüğü sırada parlamento binası önünde bir araya gelen hükümet karşıtı protestocular, polis saldırısından korunmak için şişme lastik ördek kullandı. Protestoları organize edenler arasında yer alan Parit Chiwarak, "Ülkemizde daha iyi bir gelecek için savaşıyoruz. Bizi yasayı ihlal etmekle suçlamayı bırakın, asıl insanlara zarar vererek yasayı ihlal eden sizsiniz [polis]" dedi. 

PARLAMENTODA OYLAMA SÜRÜYOR

Cunta lideri Başbakan Prayuth Chan-ocha'nın görevden alınmasını ve kraliyet ailesinin yetkilerinin sınırlandırılmasını talep eden protestocuların ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı yedi tasarı Senato ve Temsilciler Meclisi şeklinde çift kanatlı mekanizmadan oluşan parlamentoda oylanıyor. Senato'da Tayland'da 2014'te iktidarı ele geçiren Başbakan Chan-ocha'nın destekçileri çoğunluğa sahip.

Tayland'da hükümet karşıtı protestolar, tartışmalı 2019 genel seçiminin ardından muhalefetteki İleri Gelecek Partisinin kapatılarak Meclisten ihraç edilmesi üzerine 14 Aralık 2019'da başlamıştı. Korona virüsü salgını nedeniyle bir süre ara verilen gösteriler, temmuzdan itibaren geniş kalabalıklar şeklinde devam etmişti. Bangkok'ta 19 Eylül'de 50 bin kişinin katılımıyla 2014'ten bu yana en kalabalık protestoyu gerçekleştiren eylemciler, en son 14-15 Ekim'de büyük çaplı gösteriler düzenlemişti. (DIŞ HABERLER)