Taziye yemeği için krediye müftülükten fren
Diyarbakır Müftülüğü, banka kredisi ile taziye yemeğine verilmesini karşı 'taziye adabı' uygulamasını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Müftülük tarafından hazırlanan tabela evlere asılıyor.
DUVAR - Diyarbakır Müftülüğü'nce kentte maddi durumu iyi olmayan cenaze sahiplerinin taziye evlerinde yemek vermek için bankadan kredi çekmek zorunda kalmasının önüne geçilmesi amacıyla 'taziye adabı' uygulaması başlatıldı. Diyarbakır Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, taziye evinde yemek verilmesinin dinen caiz olmadığını söyledi. Müftülük tarafından hazırlanan 'taziye adabı' tabelaları ise taziye evlerine asıldı. Tabelada, taziyede dinen caiz olan ve olmayan uygulamalar belirtiliyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki cenaze evlerinde, 3 gün boyunca taziyelerini bildirmek için gelen yüzlerce kişiye yemek verilmesi, bazı yas sahiplerini ekonomik açıdan zor durumda bırakıyor. Diyarbakır'da, maddi durumu iyi olmadığı için taziye evinde yemek vermek amacıyla bankadan kredi çeken yas sahipleri olduğunun belirlenmesi üzerine müftülük harekete geçti. Mağduriyetin önüne geçilmesi için Diyarbakır Müftülüğü tarafından 'taziye adabı' uygulaması başlatıldı. Müftülük yetkililerince kentte birçok taziye evinin girişine, 'Taziye süresi üç gündür. Taziyede teselli verilir, sabır dilekleri sunulur. Kur'an-ı Kerim okunurken konuşulmaz. Taziye yerinde yemek verilmez. Taziye yeri temiz bir şekilde teslim edilir' yazılı tabelalar asıldı.
'YEMEK YEDİRMEK MADDİ KÜLFETTİR'
Müftü Karabayır, taziye evinde yemek vermek için birçok kişinin bankalardan kredi çektiğine değinerek, şunları söyledi; "Diyarbakır Müftülüğü olarak 'taziye adabı' uygulamasını başlattık. Bu uygulamada, taziye gelen kişi ne yapması gerekiyor, nasıl hitapta bulunur ve taziyeye gelenlere ne tür ikramlarda bulunur; diye açıklanmış. Bir insan taziye evine gittiğinde, 'el hükmü lillah' der. Orada oturur, Kur'an okunmasını biliyorsa okur. Fatiha okunduktan sonra biraz oturup, çıkılır. Orada yemek yedirmek maddi bir külfettir. Biz hadisin tam zıddını yapıyoruz. Müftülük bünyesindeki taziye evlerine uygulama geçirdiğim 'taziye adabı'nda çok güzel tepkiler alıyoruz. Ama yemek yedirme adabının devam ettiğini biliyoruz. Dinimizi en güzel şekilde yaşayalım. Bu üzüntülü günlerde ne kendimizi ne de başkasına sıkıntı yaşatmayalım." (DİYARBAKIR/DHA)