TBMM Başkanı İsmail Kahraman anayasa teklifini imzaladı

Başbakan Binali Yıldırım'ın tüm maddeler üzerinde anlaşma sağlandığını açıklamasının ardından anayasa teklifinin son hali bugün MHP'ye verildi. Teklif, Yıldırım ve Devlet Bahçeli'nin onayından sonra 316 imzayla TBMM'ye başkanlığına sunuldu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman teklifi imzalayarak Meclis Genel Sekreterine teslim etti.

Abone ol

DUVAR - AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa değişiklik teklifinin bugün TBMM'ye sunulması bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile tüm maddeler üzerinde mutabakat sağlandığını söyledi. Bu açıklamanın ardından AK Parti çalışmayı tamamladı ve teklifin son halini MHP'ye iletti.

Cumhurbaşkanlığı (başkanlık) sistemini getiren anayasa değişiklik teklifine ilişkin Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bir görüşme yaptı. Teklif, akşam saatlerinde 316 imzayla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, anayasa değişikliği teklifini imzalayarak TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na teslim etti.

Partilerin TBMM'deki koltuk dağılımı şöyle:

AK Parti: 317

MHP: 39

CHP: 133

HDP: 59

Bağımsız: 2

TEKLİFTE NELER VAR

Anayasa değişikliği teklifinde şu başlıklar yer alıyor:

-HSYK'nın yapısı değişiyor.

-Askeri yargı kaldırılıyor.

-Anayasa Mahkemesi üye sayısı 15'e düşüyor.

- Jandarma Genel Komutanı MGK üyeliğinden çıkarılıyor.

- Yedek milletvekilliği getiriliyor

-Seçilme yaşı 18'e indiriliyor

-Yerel seçimler 2019 Mart'ta yapılacak.

-Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler 2019 Kasım'da yapılacak.

MHP YÜCE DİVAN İÇİN 360 OY ŞARTINDAN VAZGEÇTİ

Teklifle yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Mevcut Anayasada yer alan "Cumhurbaşkanı siyasi parti ile ilişiğini keser" maddesi kaldırılıyor.

Cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için üç aşamalı süreçte anlaşıldı.

Teklifte milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılması da öngörülüyor. Bu durumda cumhurbaşkanının 301 imzayla soruşturulması istenebilecek. 360 'evet'le komisyon kurulabilecek. 400 oyla da Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a sevkedilebilecek. MHP, Yüce Divan için 360, AK Parti ise 400 oyda ısrarlıydı. 400 oyla cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevkinin imkansız hale getirileceğini söyleyen MHP, bu madden de geri atmış oldu.

'Yedek milletvekilliği', ve 'seçilme yaşının 18'e indirilmesi' de teklifte yer alan düzenlemeler arasında.

(HABER MERKEZİ)