TBMM'de muhalefet tepkisi: Artvin bir gecede ilçe olsa?
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi beklenen Hakkari ve Şırnak'ın ilçeye dönüştürülmesine üç muhalefet partisi de itiraz etti. Ancak karar değişmedi.
Hülya Karabağlı hkarabagli@gazeteduvar.com.tr
DUVAR - TBMM Genel Kurulu’nda yeni haftada 36 ayrı kanunda değişiklik öngören, 'terör örgütlerine yardım ve yataklık' suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılmasını da öngören torba tasarı görüşülecek. Yüksekova ve Cizre’nin il statüsü kazanmasınkı, Hakkari ve Cizre’nin ilçe olmasını düzenleyen tasarı, uzun zamandır terörle mücadele kapsamında evlerinden mahrum kalan bölgeye yeni dizayn vermesi açısından önem taşıyor.
Tasarıyla; İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurumları ile belediyelere ait taşınmazlar Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilecek. Kamu düzeni ile güvenliğin bozulduğu veya doğal afet yaşanan yerlerde özel mülkiyetteki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarım, restorasyon işlerinde sahiplerinin onayı aranmayacak.
Tasarıyla, Hakkari ve Şırnak'ın yerine Yüksekova ve Cizre illeri kurulacak. Hakkari Çölemerik, Şırnak da Nuh ismiyle ilçeye dönüştürülecek
'ARTVİN BİR GECEDE İLÇE YAPILSAYDI?'
Tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde muhalefetin Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılmaması yönünde gösterdiği yoğun çaba işe yaramadı. CHP, MHP ve HDP’li komisyon üyelerinin görüşmeler sırasında yaptıkları değerlendirmeler şöyle:
CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MEHMET BEKAROĞLU: Artvin benim çok yakın ilişkim olan bir il. “Artvin bir gecede ilçe yapılsaydı ne düşürdüm?” diye sordum kendi kendime. 80 bin civarında bir nüfus yaşıyor. Hakkâri’nin yani orada bir il, vilayet olmasının dışında herhangi bir geliri de yok, herhangi bir kaynağı da yok. Şırnak ve Hakkâri’de yaşayan insanlar acaba bunu nasıl yorumlayacaklar? Bu işlem zaten bölgede yaşanan sıkıntıya nasıl etki edecek? Bir de böyle bakmak gerekiyor. Bu insanlar bütünüyle, “Bu hükümet yani bu devlet bizi zaten yok görüyor, bizi zaten gözden çıkarmış” diye düşünmeyecekler mi ? Ve çok tartıştığımız bölge halkının giderek ülkeden, bölgenin diğer tarafından yavaş yavaş duygusal olarak ve zihinsel olarak koptuğu tespitleri var. “Bu tespitlere hizmet etmez mi?” diye bir soru da ortada duruyor.
'YÜKSEKOVA HALKININ CİDDİ BİR BARINMA SORUNU VAR'
HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ NURSEL AYDOĞAN: Zamanlaması o kadar ilginç ki... Bir ay önce Yüksekova’ya gittim, şu anda şehrin yüzde 50’si bir harabeye dönmüş durumda. Şu anda halk ağustos ayı itibarıyla nerede barınacağını düşünüyor çünkü biliyorsunuz o bölgede eylül itibarıyla inanılmaz derecede soğuklar başlıyor, akşamları sobalar yakılmaya başlanıyor. Yani, Yüksekova halkının ciddi düzeyde barınma sorunu var. Şimdi, Yüksekova’yı il yapıyorsunuz, tamam, haydi taşıyalım Hakkâri’yi Yüksekova’ya, oraya kaç bin tane memur gidecek, kaç tane işçi gidecek, devlete ait işte valilik yapılacak, bir sürü resmî kurum yapılacak yani oraya gidecek memurun kiralayacak daire bulma sorunu var.
'HALK DEVLETE KÜSTÜRÜLÜYOR'
MHP KONYA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KALAYCI: Hakkâri’ye ve Şırnak’a niye böylesi bir haksızlık yapılıyor, bunun karşılığı bir gerekçe değil. Hakkâri ve Şırnak açıkça cezalandırılıyor yani bundan başka anlam çıkarmak mümkün değil. Hakkârili ve Şırnaklı devlete küstürülüyor Sayın Bakanım. Daha da kötüsü, devlete olan güveni, bağlılığı örselenecek. Açıkçası, bugünkü ortamda böylesi bir durum PKK, FETÖ, IŞİD gibi terör örgütlerinin ekmeğine yağ
'BİR ŞEHRİN ONURUYLA OYNANIYOR'
HDP HAKKARİ MİLLETVEKİLİ NİHAT AKDOĞAN: Burada bizim bahsettiğimiz gerçekten bir şehrin onuruyla oynamadır. Bakın, 1990’lı yılları yaşamış küçücük çocuklar bugün o şehre gelmiş, oranın betonuna briketini koymuş, çöplerden ekmek toplamış çocukları biliyorum. O çocuklar o şehre geldi, yeni bir yaşama tutundu. Orada çalıştı, didindi, bir şeyler elde etti, orada kendine barakadan bir ev yaptı ama şu anda getirilen bu yasayla birlikte, bu kanunla birlikte kimliklerimizden tutun, şehirdeki elde ettiğimiz o şehir yaşamını bile, o prestiji bile elimizden alıyorsunuz…
'DARBECİLERİN KONSEPTİDİR BU...'
GARO PAYLAN: Hakkâri ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasını görüşüyoruz. Bütün bunlar bir konseptin bir parçası ama bu konsepti biz biliyoruz, biz bu konsepti tanıyoruz. Darbecilerin konseptidir bu. Yani darbeciler darbe dönemlerinde ne yapacaklarsa, bunlar aynen darbecilerin konseptidir. Sırf askerî darbe olmaz arkadaşlar sivil darbe de olur, güvenlik paradigması devrede olur, güvenlikçi bakış devrede olur, siyaset kurumu devreden çıkar. Mesela AKP, CHP, MHP birlikte fotoğraf verirken HDP’nin yok olması darbecilerin tam istediği şeydir. ... Sayın Başbakan dün, “Hakkâri’ye yatırım yapın” dedi. Açıklaması var buyurun bakın. Sanayi adamlarıyla toplantı yapıyor, “Gidin Hakkâri’ye yatırım yapın, biz size fabrikayı koyacağız, sıfır kilometre vereceğiz” dedi. Ya, Allah’ınızı severseniz yani trajikomik bir durum. Kim Hakkâri’ye yatırım yapar, il olma özelliği kalkmış bir şehre kim yatırım yapar. Bütün bunları devreye sokarak arkadaşlar, bakın, ben hiçbirinizin ikna olmadığını biliyorum, bütün AKP milletvekilleri olarak söylüyorum, hiçbirinizin gönlü rahat değil, hiçbirinizin yani bakışlarınızdan belli, itiraz eden varsa çıksın söylesin. Gereken bir şeyi böyle bir maddeyle, "Hakkâri kaldırılmıştır" diyerek olmaz. Buna el kaldırmayın. Vallahi vicdanınız yaralanır, söyleyeyim. Bunun vicdan azabını çekersiniz. Ben bu akşam uyku uyumam, siz de uyur musunuz bilmem.