Tehlike 'geliyorum' dedi, bakan olmadı: Heybeliada Ortaokulu istinat duvarı çocuklar dersteyken yıkıldı

Heybeliada Ortaokulu istinat duvarı çocuklar dersteyken yıkıldı. Şans eseri yaralanan olmadı ancak duvarın yıkılacak noktaya geliş süreci tehlikenin 'geliyorum' dediğini gösterdi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul’un Adalar ilçesindeki Heybeliada Ortaokulu’nun istinat duvarı önceki gün çocuklar dersteyken çöktü. Çocuklar büyük bir tehlike atlatırken veliler ve bölge halkının aylardır yaptığı tüm uyarılara karşın okulda önlem alınmadığı ortaya çıktı. Yıkılmadan önce duvarı incelemek ve yardımcı olmak isteyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ne de izin verilmedi. Okulun arazisinin Ruhban Okulu’na ait olduğu, bu yüzden Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendine ait olmayan bir alana yatırım yapmadığı iddia ediliyor. Ulaşmaya çalıştığımız Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Heybeliada Ortaokulu yönetimi telefonlarımıza cevap vermedi.

‘GÜÇLENDİRME YAPILMADI'

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin dün yaptığı yazılı açıklamada istinat duvarının kendiliğinden yıkıldığına dikkat çekilerek bu sırasında öğrencilerin derste olmasının büyük bir facianın önüne geçtiği belirtildi. Açıklamada, “Büyük bir sesle yıkılan duvar takdir edilir ki öğrenciler arasında panik ve korku yaratmıştır” denildi. Velilerin ve mahalle halkının istinat duvarının tehlike arz ettiğini belirterek kendilerine başvurduğu anlatılan açıklamada, “Şubemiz de hem okul yönetimi hem de ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü yerel yöneticileri nezdinde girişimde bulunarak önlem alınmasını istemişti. Heybeliada Mahallesi Muhtarlığı’nın 15 Eylül 2021 tarihinde durumu bildirmesi üzerine, kamusal sorumluluğu gereği harekete geçen şubemiz, yapılan incelemeden sonra 7 Ekim 2021 tarihinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuş ve okul istinat duvarının ivedilikle güçlendirilmesini istemişti. Ancak geçen zaman içerisinde ne şubemize bilgi verilmiş ne de istinat duvarında güçlendirme çalışması yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Okul duvarının yıkıldığı anda öğrencilerin derste olması bir felaketi önledi.

'İNCELEME TALEBİMİZ KARŞILIKSIZ KALDI'

Okul yönetimi, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sorunu yok saydığı ve hiçbir girişimde bulunmadığı vurgulanan açıklamada, “İşin ilginç tarafı okul yönetimi ve de ilçe yönetimi nezdinde yaptığımız görüşme ve duvarı inceleme talebimiz bile karşılıksız kalmıştır” denildi.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da kendisinin de istinat duvarının güçlendirilmesi için görüşmeler yaptığını belirterek, “Geçen sene de gündeme geldi. Okul Aile Birliği’nin, okul müdürünün, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bilgisi var. Görüşmeler de yapıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü ‘Bizim mühendislerimiz var, sorunu halledeceğiz’ dedi. Herkes biliyor ama yıkılana kadar önlem alınmadı” diye konuştu.

Duvarın yan yattığı Eylül 2021'de görüntülenmişti.

'DÖNÜŞ YAPILMADI'

Konuştuğumuz bir veli de iki yıl önce de aynı istinat duvarının yapılması için çok uğraştıklarını belirterek, “Okul müdürü gerekli yerlere yazılar yazdı. Bakanlığa, il ve ilçe milli eğitime yazılar yazıldı. Okula gelen bütün ekiplere ve ziyaretçilere sorunu gösterdik. Kendileri bizzat gördüler ve incelediler ama hiçbir şekilde geri dönüş yapılmadı. Oranın büyük maliyetlere mâl olacağını söylüyorlardır ve yanaşmadılar bu işe. Yıkılıp tekrar yapılması gerektiğini söylediler ama sonuçta dönüş yapılmadı” dedi.

Duvardaki yarılma gözle görülebiliyordu...

'NE YAPTIYSAK OLMADI'

Konuştuğumuz bir başka veli ise süreci özetle şöyle anlattı:

“2021’in haziran ayında bu duvarın yıkılmak üzere olduğundan haberim oldu. Derin yarıklar vardı ve öne yatmıştı. Tehlikeli görünüyordu. Kötü yapıldığı ve tamir kaldırmayacağı belliydi. Okul yönetimi bu konuda başvuru yapıyor ama okulda eğitim devam ediyor. Hiçbir şey olmadı. İlçe Milli Eğitim, İMO bilirkişilerinin gelmesine engel olundu. Duyduğumuza göre Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de bir yazışma yapmış. Ondan sonra duyduğumuz Milli Eğitim Müdürlüğü mühendisleri gelip duvara bakmışlar. Duvarı yıkıp yeniden yapmayacaklarını, güçlendirilmesine ilişkin bir proje düşünülebileceğini söylemişler. Neden çünkü okul arazisi Ruhban Okulu’nun. Milli Eğitim bu araziyi kullandığı için kira ödüyor Ruhban Okulu’na. Duyduğumuza göre incelemeye gelen yetkililer demişler ki, ‘Milli Eğitim kendi arazisi olmayan bir yere sağlam bir yatırım yapmak istemeyeceği için bu duvarı yıkıp yeniden yapmaz ancak güçlendirme yapar'. Biz de bu duruma tepki gösterdik. Ama ne yaptıysak olmadı.”

Ulaşmaya çalıştığımız İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Heybeliada Ortaokulu yönetimi telefonlara cevap vermedi.