Tek bir Covid hastası müdür zoruyla işe gitti, Yeni Zelanda ayaklandı

Yeni Zelanda'nın Auckland kentinde Covid testi yaptırdıktan sonra evde kalması istenen bir kişi, patronunun "Maske tak gel" baskısı sonrası işe gitti. 20'li yaşlarındaki kadının testi ertesi gün pozitif çıkarken, kent merkezinde halktan evde kalmaları istendi. Belediye Başkanı Phil Goff, "Semptom göstermesine rağmen çalışanına işe gelmesini söyleyen mağaza müdürünün anlamadığı nedir?" tepkisini gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınıyla mücadelesinde övgü alan Yeni Zelanda'da, izolasyonda olması gerekmesine rağmen patronu tarafından zorla işe çağrılan bir kişi nedeniyle Auckland kentinde alarm ilan edildi. Ülkenin en büyük kenti olan Auckland'ın merkezinde yaşayan ve çalışanlardan evde kalmaları istenirken, pozitif kişiyi işe çağıran patrona Sağlık Bakanlığı dahil ülke çapından tepki yağıyor.

'MASKE TAKIP İŞE GEL' DEDİLER

Yeni Zelanda basınındaki haberlere göre, bir giyim mağazasında müşterilerle yakın temas halinde çalışan ve üniversitede okuyan bir kadın, pazartesi günü semptom göstermeye başladı. Kadına salı gecesi test yapılırken, sonuçlar alınana dek evde kalması istendi. Ancak patronu kendisine "Maske takıp işe gel" dedi. Öğrenci çarşamba günü işe giderken, test sonucu perşembe günü pozitif çıktı.

GİTTİĞİ HER YER HALKLA PAYLAŞILDI

Kent merkezindeki bir dükkanda müşterilerle yakın temas halinde çalışan bu kişinin işe gitmiş olması, ülkeyi karıştırdı. Kadının enfekte olduğunun anlaşılmasına kadar geçen sürede taksiye binmiş olması ve işyeri yakınında birden fazla yerde yemek yediğinin ortaya çıkması sonrasında, temas kurduğu herkes araştırılıyor. Kadının üç günlük süre içinde girdiği her dükkan ve mekan da halkla paylaşıldı

'MÜDÜRÜN ANLAMADIĞI ŞEY NE?'

Auckland Belediye Başkanı Phil Goff, 20'li yaşlarındaki kadını zorla işe çağıran patrona tepki gösterdi. Goff Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Covid semptomları göstermesine rağmen çalışanına işe gelmesini söyleyen mağaza müdürünün anlamadığı nedir?" diye sordu. 

'TEMEL MANTIĞA AYKIRI'

Goff, bir televizyon kanalına demecinde de, "Bu olaydaki en kötü şey, kadına izole olmasının söylenmesi, ardından da mağaza müdürünün onu işe çağırması. Bu inanılmaz" dedi. "Bunu anlayamıyorum. Temel mantığa aykırı" diyen Gıff, "Burada bir ders var ve bunun, insanların zaten bildiği bir ders olduğunu zannederdim" ifadelerini kullandı.

COVID-19 BAKANI: SOKAĞA ÇIKMAYIN

Covid-19 Bakanı Chris Hipkins, Auckland merkezinde yaşayan ve çalışanlardan vakanın araştırılması sırasında sokağa çıkmamalarını istedi. Kentte yeniden geniş çaplı karantina önlemlerinin alınması da gündemde. Hipkins, halkı bu vakayla ilgili bilgilendirmek için bugün bir basın toplantısı düzenleyecek.

VİRÜSÜN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

20'li yaşlarındaki kadın şu an bir karantina merkezinde tutuluyor. Sağlık yetkilileri, uzun süredir yerel bulaş görülmeyen kentte kadının virüsü nereden kaptığını da araştırıyor. Hastanın kaptığı virüse gen testi yapılacağı belirtilirken, kadının iki yakın arkadaşı da semptom göstermemelerine rağmen karantinaya alındı.  

YENİ ZELANDA'DA SON DURUM NE?

Auckland en son ağustos ayında, yaklaşık 100 vaka nedeniyle üç hafta boyunca karantinaya alınmıştı. Yeni Zelanda'da şu ana dek tespit edilen korona virüsü vakası sayısı 2 binin altında. Ölü sayısı ise 25. Dünyanın en sıkı tedbir stratejilerinden birini uygulayan ülke, yerel bulaşın sıfırlanması sonrası normale dönmesiyle dikkat çekmişti. Yeni Zelanda'da şu an spor müsabakaları ve konserler izleyicili olarak düzenleniyor, restoranlar ve barlar açık. Başbakan Jacinda Ardern, Avustralya ve diğer Pasifik ülkeleriyle sınırların açılmasına şu an için karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)